Afbeelding

Pleeg)zorg

Algemeen

In het kader van de week van de pleegzorg mocht ik een paar weken geleden mee-eten bij een pleeggezin in Rhoon. Dit gezin heeft al enige tijd een pleegkind in huis. Tijdens het eten werd me duidelijk hoe belangrijk het is om kinderen die - door wat voor oorzaak dan ook - niet thuis kunnen blijven wonen toch een veilige gezinsomgeving te geven.

Het was ook mooi om te zien hoe een pleegkind rust vindt in een gezin en op die manier toch nog de kans krijgt op een stabiele opvoeding. Dus petje af voor deze familie en voor alle andere gezinnen die een of meer pleegkinderen een thuis geven!
Er blijkt echter nog steeds een tekort te zijn aan pleeggezinnen. Misschien is het wel wat voor u/uw gezin; het is echt het overwegen waard. Voor deze regio verzorgt FlexusJeugdplein in Rotterdam de begeleiding van pleegkind en pleegouder(s). Heeft u belangstelling, dan kunt u zich daar aanmelden.

Vluchtelingen
Mijn vorige column ging over vluchtelingen en vluchtelingenwerk. De aanmeldingen als vrijwilliger om vluchtelingen te helpen waren dusdanig veel dat in eerste instantie niet alle vrijwilligers, die willen helpen, begeleid konden worden.
Een resultaat waar ik erg blij mee ben. Het laat zien dat de samenleving in Albrandswaard zich zeer betrokken voelt bij de opvang van deze mensen die huis en haard hebben moeten ontvluchten. In het verlengde daarvan vraagt het huisvesten van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) op dit moment veel energie en woonruimte.
Wij zijn nu bezig om te zoeken naar andere oplossingen. Dit om de druk op de sociale woningvoorraad niet verder te vergroten. Wordt dus zeker vervolgd.

Nog even en het is een jaar geleden dat de decentralisaties zijn ingevoerd. Tijd om voorzichtig de balans op te maken van het functioneren van de wijkteams. Hoe worden de inwoners geholpen en hoe bereikbaar is het wijkteam? Vallen er geen inwoners tussen wal en schip? Komen we uit met de kosten? Zijn er geen lange wachttijden en is de samenwerking tussen alle instanties verbeterd?
Het zijn veel kritische vragen die we onszelf moeten stellen en waarbij we constant moeten blijven kijken of we nog op het goede spoor zitten. Uitdagingen waar ik ook uw ervaringen met het wijkteam bij nodig heb.

Delen
Ik hoop dan ook van harte dat u uw ervaringen wilt delen; schroom dus niet om mij een mail te sturen. Wij zijn een lerende organisatie die de zorg aan de burgers in Albrandswaard hoog in het vaandel heeft.

Johan van Wolfswinkel
Wethouder

j.v.wolfswinkel@albrandswaard.nl

Advertenties uit de krant