De maquette van Cees den Otter van kasteel Valkesteyn. Foto: Koos Romeijn
De maquette van Cees den Otter van kasteel Valkesteyn. Foto: Koos Romeijn

Valckesteyn wordt prachtige locatie

Algemeen

ALBRANDSWAARD - In het kasteel van Rhoon lichtte Hansch van der Velden, voorzitter Stichting Landmark Valckesteyn, zondag de plannen toe om het ooit zo fameuze kasteel Valckesteyn, dat gelegen was op de hoek van de Slotvalkesteinseweg met de Slotsedijk in Poortugaal, op de oorspronkelijke locatie zichtbaar te maken.

De fundamenten van het kasteel zijn nog in tact en zullen zodanig worden blootgelegd dat deze duidelijk te zien zullen zijn. De grote slotvijver komt terug evenals de loopbrug en twee kasteeltorens. Eén toren wordt volledig opgebouwd en de andere toren voor een gedeelte. ,,Het wordt een fantastische plek in bos Valckesteyn die voor iedereen toegankelijk wordt'', aldus Van der Velden.
Het is niet voor het eerst dat er plannen gemaakt zijn om de contouren van kasteel Valckesteyn zichtbaar te maken. De eerste opdracht daartoe was in 1960 en de tweede in 1990. Nu lijken de kansen echter wel tot succes te leiden. Een groep betrokken inwoners heeft de stichting Landmark Valckesteyn opgericht. De vrijwillige medewerkers van de stichting hebben veel uren in onderzoek gestoken en zijn vooral bij nazaten van de erfgenamen te rade gegaan. Er is contact geweest met BOOR, Waterschap, Staatsbosbeheer, DCRM en gemeente. ,,Het gaat maar om één ding en dat is het zichtbaar maken van de contouren van Valckesteyn'', benadrukte wethouder Jan Backbier. Samen met Van der Velden opende hij de expositie op de Klokkezolder van het Kasteel van Rhoon. De openingshandeling bestond uit het verwijderen van de vlag van Landmark Valckesteyn waardoor een prachtige maquette van kasteel Valckesteyn te voorschijn kwam.

Advertenties uit de krant