Sjaak Voois (r) en Jan Douma. Foto: Koos Romeijn
Sjaak Voois (r) en Jan Douma. Foto: Koos Romeijn

Distillateur Sjaak Voois start drankenwinkel

Nieuws

POORTUGAAL - De distillateurs Sjaak Voois en Jan Douma zijn bekend van de Poldermarkt. Maandelijks staan ze met hun kraam vol zelfgemaakte likeuren en wijnen in het centrum van Poortugaal.

Op hun oude plek op de poldermarkt zullen de heren niet meer te vinden zijn omdat Sjaak een nostalgisch pandje aan de Dorpsstraat heeft overgenomen en voortaan vanuit zijn winkeltje aan de Dorpsstraat en tijdens de poldermarkt vanaf een stalletje voor de winkel, het publiek bedient. Het is het pandje waar voordien Hans de Groot gevestigd was met zijn antiekwinkeltje Kik&DeGroot. De winkel met de bijzondere naam ‘De groene fee’ is reeds ingericht en de schappen zijn gevuld met de flessen speciale dranken van het tweetal.

Helemaal gereed om klanten te ontvangen, maar het openingsfeestje kon op het geplande tijdstip niet doorgaan. Sjaak wist niet beter dan dat het huisadres van het winkeltje Dorpsstraat 53 was. Dat adres werd ook bij de KvK en de gemeente ingediend. Nu blijkt het huisnummer 53a te zijn. Dat zorgt echter voor zoveel problemen dat er nog geen slijterij-vergunning door de gemeente is afgegeven. Na de zomervakantie hoopt Sjaak in ieder geval zijn bijzondere winkel officieel te kunnen openen. De ambachtelijke activiteiten van Sjaak, die in het verleden op hobby-basis al diverse drankjes had geproduceerd, konden aanzienlijk worden uitgebreid toen hij de gelegenheid kreeg om een kleine distilleerinstallatie van Ton Akveld over te nemen. Akveld verwierf bekendheid met zijn ambachtelijke drank absinthe. Een groene, van oorsprong Zwitserse, sterke drank gebaseerd op anijs en een tiental kruiden. De kleine ambachtelijke distilleerderij van Ton Akveld bevond zich in een zorgboerderij in de Betuwe, maar is tegenwoordig te vinden achter het huis van Sjaak in een aparte daarvoor gebouwde tijdelijke ruimte.

Het is voor Sjaak en Jan steeds weer een uitdaging om naast de absinthe nieuwe drankjes op de markt te brengen door gebruik te maken van lokaal verkrijgbare ingrediënten, zonder toevoegingen als geur en smaakstoffen. Bekendheid in eigen omgeving kreeg het tweetal met de kruidenbitter Het Poortertje. Deze drank is zowel in een fles als in een kruikje te verkrijgen. Op het etiket van de fles staat een afbeelding van het Oude gemeentehuis in Poortugaal en op het kruikje het voormalig kasteel Valckesteyn. Behalve zelf gemaakte wijnen en likeuren brengt het tweetal ook een eigen jenever op de markt. Deze Poortugaalse graanjenever is een hit gezien de vraag ernaar. Ook een variant op de bekende Italiaanse likeur Limoncello wordt in de eigen distilleerderij gemaakt. Een nieuwe wijn die binnenkort aan het assortiment wordt toegevoegd is een wijn met een mix van honing en kruiden. ,,Die honing gaan we van de Poortugaalse imker Aart van Bokkum betrekken’’, licht Sjaak Voois toe.

Advertenties uit de krant