Afbeelding

Gemeente kiest voor goedkopere opvang zwerfdieren

Nieuws

ALBRANDSWAARD - Stichting Dierenopvangcentrum Zuid-Hollandse Eilanden vangt vanaf 1 juli zwerfdieren in en uit de gemeente Albrandswaard op. Ook is de stichting nu verantwoordelijk voor het weghalen van dode dieren van de openbare weg. De gemeente en de stichting tekenden 24 juni een zogenaamde dienstverleningsovereenkomst (DVO). Wethouder Jan Backbier en Sjaak van Dongen van de stichting zetten hun handtekening.

Voorheen werd de opvang van zwerfdieren binnen de gemeente verzorgd door de Dierenbescherming Rotterdam Rijnmond (DRR). Vanwege een forse stijging van de kosten van de DRR is Albrandswaard echter op zoek gegaan naar een goedkoper alternatief. Bij de keuze voor de Stichting Dierenopvang Zuid-Hollandse Eilanden heeft het kostenaspect dan ook een grote rol gespeeld. ,,We waren niet ontevreden over de Dierenbescherming”, meldt wethouder Backbier. ,,Het zijn echt de kosten die ons hebben doen besluiten om ons heen te kijken. Ik vind dat je het niet kunt maken gezien de WMO. Er zijn nu mensen die niet in aanmerking komen voor voorzieningen, maar vervolgens zou je dieren in verhouding meer geven.”
De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar. In de DVO zijn onder meer zaken geregeld als de duur van de opvang van zwerfdieren, afhandelingstermijn van meldingen, registratie van de dieren en het naleven van de (wettelijke) regels voor opvang en verzorging.
De opvang van zwerfdieren is een wettelijke taak van de gemeente. Het belang en welzijn van de dieren staat daarbij centraal. De gemeente heeft er daarom ook voor gekozen om een aantal ‘plustaken’ op te nemen in de DVO. Dat betekent onder andere dat zwerfdieren voor onbepaalde termijn worden opgevangen zodat een nieuw baasje kan worden gevonden. De wettelijke termijn hiervoor is ten minste veertien dagen.
De Stichting Dierenopvangcentrum Zuid-Hollandse Eilanden beheert de kennel bij Delta Psychiatrisch Centrum in Poortugaal. Deze stichting werd in februari dit jaar opgericht omdat vrijwilligers van dierenambulances niet altijd terecht konden bij het dierenstreektehuis in Spijkenisse. Deze is namelijk gesloten in de avond en nacht. De kennel is voor honden en katten van cliënten en medewerkers van Delta en voor particulieren die dag- of vakantieopvang nodig hebben voor hun huisdier. Nu is daar de taak bij gekomen van het opvangen van zwerfdieren.

Advertenties uit de krant