Vier dagen fietsen door de regio

Nieuws

RIDDERKERK - De Fietsvierdaagse wordt volgende week voor de 35e keer gehouden. Het evenement, dat de laatste jaren ruim vijfhonderd deelnemers heeft, wordt georganiseerd door V.V. Rijsoord en Rekreatoer en een enthousiast bestuur.

Wim van Wingerden is de penningmeester en verzorgt de PR. Hij is daarnaast vrijwilliger van vele andere Ridderkerkse projecten. Officieel start hij vier maanden voor de vierdaagse met organiseren, maar in de praktijk is hij bijna het hele jaar bezig om bijvoorbeeld sponsors en adverteerders te werven. 

Dit jaar is dat ook weer goed gelukt. Een indrukwekkend aantal weggeef-sponsors doet mee en deelt langs de route ‘iets’ uit. Dat kan variëren van een appel of banaan tot een plantje.

Jan Stuurman is een fanatiek fietser bij Rekreatoer en is samen met anderen verantwoordelijk voor de routes van de Vierdaagse. Geen gemakkelijk opgave. Toch zijn de routes ieder jaar weer verassend en zijn er altijd nog mensen die op plekken hebben gefietst waar ze nog nooit geweest waren.
,,De vijftien kilometer is het moeilijkste”, vertelt Jan. ,,Omdat het een korte route is, zijn we beperkt in de mogelijkheden. Maar voor de dertig en zestig kilometer weten we altijd wel weer iets nieuws te verzinnen.”
Daarnaast zorgen ze voor de pijlen die de weg wijzen. Ook zijn er EHBO’ers tijdens de avonden aanwezig en twee fietsenmakers. Dan nog de mensen die op de stempelposten staan, al met al is het een groep van ruim dertig vrijwilligers die ervoor zorgt dat het weer een topevenement wordt.

De fiets4daagse is een evenement waar gezinnen en families aan meedoen, maar ook de geoefende fietser. De laatste avond wordt er een aantal straten afgesloten en worden de rijders feestelijk ingehaald door Sursum Corda. De deelnemers ontvangen een medaille, maar uiteindelijk gaat het daar natuurlijk niet om. ,,Lekker bewegen met vrienden of familie”, zegt Wim. ,,Gezelligheid en je eigen prestatie. Daar draait de Fiets4daagse om.”

De organisatie heeft een mooi stempelboekje gemaakt. De burgemeesters van de omliggende gemeenten hebben een woordje geschreven, er staat een prijspuzzel in en allerhande informatie voor onderweg. Daarnaast is het boekje tevens een lotnummer waarmee mooie prijzen te winnen zijn. Toen de Fiets4daagse 35 jaar geleden begon, was het een groot evenement met 1.500 rijders. Het aantal deelnemers nam later af. ,,Vroeger hadden de mensen meer tijd”, zegt Wim. ,,De vrouwen werkten vaak niet en konden met de kinderen meedoen. Nu zien we veel grootouders met kleinkinderen, een leuke verschuiving. Sinds tien jaar is het aantal deelnemers weer hoger.”
Veel mensen wachten de weersverwachtingen af voordat ze zich inschrijven. ,,Logisch”, vindt Jan ,,We hebben wel eens een avond moeten afgelasten vanwege storm en onweer. Dat is dan ontzettend zonde, maar veiligheid boven alles. We hopen volgende week natuurlijk op mooi fietsweer.
Rabobank Midden-IJsselmonde is de hoofsponsor. De overige sponsors zijn in het deelnameboekje te vinden en natuurlijk langs de routes.
Kader

Inschrijven en meedoen

Meedoen aan de Vierdaagse van 22 tot en met 25 juni kost 4 euro bij voorinschrijving. Via www.rekreatoer.nl/evenementen vindt men alle inschrijfadressen in de regio. Inschrijven op de eerste dag kost 5 euro.

De vertreklocatie is voetbalvereniging Rijsoord. Vanaf 17.30 uur kan er gestart worden.
Tijdens de 4daagse worden er foto’s gemaakt. Deze zijn later te onder andere te bekijken via www.vv-rijsoord.nl.

 

Advertenties uit de krant