Afbeelding

Groeiende scouting ‘vervult een rol in de gemeente’

Nieuws

POORTUGAAL - Scouting Albrandswaard viert van de zomer haar vijfde seizoen. Waar de vrijwilligers met nul leden begonnen, lopen er nu ongeveer 75 rond. ,,En inmiddels hebben we ook een wachtlijst”, laat Melanie van der Woerdt van de scouting weten. Toch gaat het bestaan van de vereniging niet van een leien dakje. Maar als het bestuur en de vrijwilligers iets niet willen, is dat de scouting wordt opgeheven, alleen maar omdat er geen geschikte locatie te vinden is. ,,Daarvoor is onze maatschappelijke functie te groot”, meent Van der Woerdt.

De scouts duiken overal op in de Albrandwaardse gemeenschap. Bij Dodenherdenking, op Koningsdag, ze doen mee aan de natuurwerkdagen en nemen ook stagiairs op. ,,En ze doen alles met passie”, aldus Van der Woerdt. Andere kernwaarden van de vereniging zijn de vrijwillige inzet, de pedagogische waarden en de jeugd die leert over het groen om ons heen. ,,Kinderen leren heel veel door te doen. Er lopen hier ook kinderen rond met ADHD, PDD NOS of die thuis in een probleemsituatie verkeren. We hebben hier ook een jongere met het syndroom van Down. Iedereen is welkom, iedereen is gelijk en iedereen leert op zijn of haar eigen tempo. Bij de scouting werken ze in teamverband, maar zonder prestatiedruk.” Vanaf dat de kinderen binnenwandelen en alles spelenderwijs leren, zijn ze eigenlijk ook al beland in een kweekvijver voor vrijwilligers. ,,Want zij leren al vroeg verantwoordelijkheden nemen en normen en waarden. Veel jongeren worden later leiding hier.”

Deze scouting is opgericht in 2011 en begon bij het JCA met één ruimte. Maar als snel werd die te klein en kreeg de vereniging twee ruimten voor vier groepen. ,,We werden te snel te groot voor daar en we merkten dat het van beide kanten, zowel de onze als die van JCA, niet meer werkte. We hebben toen geprobeerd om het oude pompgebouw in de Johannapolder over te nemen, maar dat is niet gelukt.” Toen kwam daar het punt dat JCA en Scouting Albrandswaard niet meer verder konden met elkaar. De scouting sprak met de wethouder en het linkergebouw en het terrein aan de Zwaardijk 1 werden toegewezen als tijdelijk onderkomen. Daar reilt en zeilt alles nu gemakkelijk. Er zijn 75 jongeren van vier tot zestien jaar in verschillende groepen en zeventien vrijwillige leidinggevende. Daarnaast helpen veel ouders waar zij kunnen. ,,Ouders zijn altijd enorm betrokken. Er zijn bijvoorbeeld ouders die koken als we op kamp gaan of helpen met een activiteit.” Nu, met een onzekere huisvesting, helpen de ouders ook: met de kennis die zij bezitten. ,,Er is een werkgroep actief bezig met het onderzoeken van nieuwe locaties. Wij kunnen het ook niet zonder hun ondersteuning”, aldus Van der Woerdt. Groepsbegeleider Matthias Tiede beaamt dit snel. ,,We zijn allemaal vrijwilligers bij de scouting. Ik denk dat dit werk, dat we naast onze baan doen, onderschat wordt. Daarbij is het niet ons dagelijks werk om ons bijvoorbeeld in vergunningen te verdiepen.”

Opvallend is dat het aantal jongeren dat wil aansluiten bij Scouting Albrandswaard blijft groeien. De vereniging heeft zelfs al een ledenstop moeten invoeren en een wachtlijst opgesteld. Van der Woerdt: ,,Er is een stijgende lijn zichtbaar in het aantal leden en niemand gaat weg. Dan heb je blijkbaar een rol te vervullen in de gemeente.”

Advertenties uit de krant