Kasteel van Rhoon.
Kasteel van Rhoon. Foto:

Dag van het Kasteel

maandag 29 mei 2023 11:00 tot 17:00

Het Kasteel van Rhoon neemt op Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, deel aan de jaarlijkse Dag van het Kasteel.

Van 11 tot 17 uur zijn het kasteel en de tuinen geopend voor dit evenement met een nieuw en actueel thema: Upstairs – downstairs.

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs.

Er zijn deze dag tal van activiteiten in en rond het Kasteel. Middeleeuwse ambachten zullen worden gedemonstreerd en er zal muziek worden gemaakt door De Soete Inval. Er loopt een magiër rond die zijn toverkunsten vertoont en er zijn ponyritten voor kinderen. De laatste doelgroep kan ook meedoen aan Ridderspelen of kijken naar een middeleeuws poppentheater.

En de lokale kinderheld Rolf mag natuurlijk ook niet ontbreken met zijn ridderverhaal. Buiten zijn er ponyritten en er zijn rondleidingen door de kasteeltuin en binnen vertellen gidsen over de divers vertrekken in het Kasteel. Op de Klokkezolder is een overzichtstentoonstelling van de Kunstkring Albrandswaard en het toiletbezoek zal worden veraangenaamd door behulpzame en geestige toiletjuffrouwen. E ook zal er wat te eten en te drinken zijn, zo ging dat vroeger.

Wie verkleed komt als ridder, jonkvrouw of prinses of ander middeleeuws figuur, maakt kans op een gratis rondleiding voor 6 personen op een nader te bepalen tijdstip.

De laatste updates in het programma staan op de website van het kasteel.

Meer info https://www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda/programma/upstairs-downstairs