Logo deschakelalbrandswaard.nl
  • Alles
  • (7)
    Evenement

Dag van de Bouw

zaterdag 15 juni 10:00 uur

POORTUGAAL - Stichting Het Terphuis (voorheen Stichting De Thuishoeve) restaureert op dit moment de boerderij aan de Kerkstraat 25 te Poortugaal. Zij doen op 15 juni mee aan de Dag van de Bouw.

De doelstelling van Stichting Het Terphuis is om op deze boerderij een woongemeenschap te vormen waar jongeren en jongvolwassenen binnen een gezinsstructuur kunnen worden opgevangen en waar ze zich kunnen ontwikkelen naar zelfstandigheid.

De monumentale boerderij is sinds september 2017 onder restauratie en is inmiddels zo goed als klaar. Op de Dag van de bouw zal de boerderij geopend zijn voor het publiek. Bezoekers zijn van 10 tot 16 uur welkom op de bouwplaats terwijl de architecten en de aannemers vertellen over hun werk.

De boerderij - plaatselijk bekend als Boerderij Verhoeff - kent een lange geschiedenis. Zij staat op een zeer oude huisterp (werf), die werd aangelegd in de strijd tegen het binnendringende zeewater. In de huidige vorm is de evenwichtige stijl van de vroege 19e eeuw te herkennen, zowel in de voorgevel als in de verschillende constructieonderdelen als in het interieur. Vanaf de Kerkstraat -vroeger de centrale as van het dorp Poortugaal - kan men het open landschap met haar weilanden via het boerenerf zien. De boerderij is een erkend monument; op een balk aan de oostelijke zijde is het jaartal 1630 geschilderd. Al meer dan 389 jaar wonen er mensen op deze plek. In het voorhuis en de achterliggende schuur bouwt aannemer Den Hoed meerdere woningen volgens de plannen van het architectenbureau Lugten Malschaert Architecten.

De dag van de bouw op zaterdag 15 juni 2019 biedt een unieke kans om de gehele boerderij in voltooide staat te bezichtigen. Vanaf zomer 2019 zullen de woonruimtes bewoond worden en zal bezichtiging in verband met de privacy van de bewoners niet meer mogelijk zijn. Het bijgebouw aan de rechterzijde van het erf is inmiddels als nieuwbouwwoning in gebruik genomen.

De voortgang van de restauratie tot dit moment is te bekijken op het YouTube kanaal van Stichting Het Terphuis: www.hetterphuis.nl/youtube


deel deze activiteit