De locatie wordt Stationsstraat in Rhoon.
De locatie wordt Stationsstraat in Rhoon. Foto:

Stand van zaken Huis van Albrandswaard

donderdag 9 mei 2019 19:00

ALBRANDSWAARD – De gemeente presenteert de stand van zaken rondom het Huis van Albrandswaard op donderdag 9 mei. Tijdens de inloopbijeenkomst kunnen belangstellenden zich laten informeren over het uitgewerkte plan voor het gebouw en het terrein aan de Stationsstraat in Rhoon. De bijeenkomst is van 19 tot 20.30 uur in het gemeentehuis.

De uitgewerkte plannen voorzien zoveel mogelijk in de opmerkingen en suggesties die inwoners bij een eerdere inloopavond (oktober 2018) hebben meegegeven. Wethouder Mieke van Ginkel: ,,Belangstellenden maakten zich met name zorgen over de verkeersveiligheid, de parkeerdruk en het groen. Wij willen graag laten zien wat we met de opmerkingen hebben gedaan."
Op verschillende punten zijn de plannen aangepast. Zo verdwijnt het haaks parkeren aan de Stationsstraat. Daarnaast hanteert de gemeente nu voor het parkeren de zogenoemde CROW-normen. Dit betekent dat er zestig parkeerplaatsen bijkomen, naast de 44 al bestaande parkeerplaatsen.

Verder is uit snelheidsmetingen naar voren gekomen dat er inderdaad te hard wordt gereden op dit deel van de Stationsstraat (gemiddeld 38 km/uur in plaats van 30 km/uur). Van Ginkel: ,,Met de omwonenden bespreken we graag wat hier mogelijk is en welke ideeën inwoners zelf hebben om de rijsnelheid te verminderen."
Tot slot zijn in de uitwerking meer groen en water opgenomen.
De gemeenteraad heeft de wethouder gevraagd om de kostenvergelijking up-to-date te maken tussen opnieuw huren aan de Hofhoek en nieuwbouw. Van Ginkel: ,,We begrijpen dat het om veel geld gaat. Na een vergelijking met vier huurvarianten is de conclusie dat huren duurder uitvalt dan nieuwbouw; zeker met de huidige historisch lage rentestand."
Het Huis van Albrandswaard gaat onderdak bieden aan het gemeentebestuur, Stichting Welzijn Albrandswaard, het Wijkteam, het Sportcafé en - mogelijk - RTV Albrandswaard. ,,Deze maatschappelijke functies onder één dak brengen levert efficiëntie op in de huisvestingskosten. Bovendien bevordert dit concept de samenwerking tussen deze partners. Beiden zijn in het belang van de inwoners van Albrandswaard."

Het college van b en w vraagt de gemeenteraad in een raadsvoorstel akkoord te gaan met de plannen. Hiermee is een bedrag van 14,5 miljoen euro gemoeid. Van Ginkel: ,,Dit is het totaalbedrag. Dus voor zowel de bouw- en inrichtingskosten, de aankoop van de grond, de aanschaf van inventaris en ook de aanleg en inrichting van de buitenruimte." De raad neemt op 3 juni een besluit.