Afbeelding

Opening Expositie

zaterdag 9 maart 2019 14:30

POORTUGAAL - In de Dorpskerk van Poortugaal wordt vanaf zaterdag 9 maart 2019 tot en met Pasen een expositie gehouden door de commissie Vorming en Toerusting van de gezamenlijke kerken te Rhoon en Poortugaal, waarin men moderne kunstwerken met Bijbelse voorstellingen van glasmozaïek kunt bewonderen. Anne - Marie van der Wilt, theoloog en beeldend kunstenaar, ontwerpt en maakt antependia, wandkleden, stola's en glasapplique's voor  kerken en stiltehoeken.

Deze uitgebeelde Bijbelse verhalen worden ook wel iconen genoemd en zijn 'Vensters op de hemel' of 'Ladders naar de eeuwigheid'. Bij een icoon gaat het nooit om de afbeelding zelf of om deze te aanbidden. De symbolische afbeelding nodigt uit om door de icoon heen te kijken naar het beeld er achter van God, Jezus, en Maria of het Bijbelverhaal. U kunt dan rustig in stilte bij de afbeelding kijken. Er is soms weerstand tegen iconen in de protestante traditie omdat wordt gedacht dat iconen worden aanbeden en verheerlijkt. Toch is dat niet waar het bij iconen over gaat…………

Iconen scheppen ruimte voor verstilling en gebed om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren. Anne - Marie heeft inmiddels 26 kunstwerken bij verhalen uit de Bijbel gemaakt. Ook de Weg naar het kruis, die Jezus maakt, de Opstanding, Hemelvaart en Pinksteren zijn te bewonderen.

Op zaterdag 9 maart wordt de expositie feestelijk geopend om 14.30 uur door Leo Fijen, werkzaam bij KRO/NCRV ,directeur van uitgeverij Adveniat en programmamaker van onder andere de kloosterseries. Hij zal kort ingaan op de vraag: Wat kunnen hedendaagse iconen van Bijbelse voorstellingen betekenen voor ons eigen leven? Kunnen zij bijdragen in de speurtocht naar de heilige stilte in ons zelf?

Men is van harte welkom. De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat.

Anne - Marie van der Wilt houdt een lezing op woensdagavond 27 maart om 20.15 uur in de Dorpskerk te Poortugaal. De lezing gaat over de inspiratie en de techniek bij het maken van de iconen tegen de achtergrond van de eeuwenoude iconentraditie. Natuurlijk kan men dan ook zelf de kunstwerken van glasmozaïek bekijken.

Elke zaterdag en zondag van 14 uur tot 17 uur is de dorpskerk open tot en met 22 april.  

Nieuwsgierig geworden wie Anne-Marie is? Bekijk dan de KRO/NCRV aflevering van 2 april 2017 waar zij te gast was bij Annemiek Schrijver  in het TV programma de Verwondering of het radio-interview Radio Zuidplas, ook te beluisteren of te bekijken via haar site www.zin-in-kleur.com.

Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Gemeenschapsfonds Albrandswaard.