Afbeelding
Ingezonden mededeling

Zo kom je verantwoord aan bij ondergewicht

Algemeen

Zie jij jezelf graag wat voller, maar weet je niet hoe je dat op een gezonde manier aanpakt? Geen nood, wij onderzochten praktische tips om op een slimme en verantwoorde wijze wat kilo’s bij te komen.

Check je BMI

Bepaal voordat je aan de slag gaat of je daadwerkelijk ondergewicht hebt. Bereken hiervoor je BMI (Body Mass Index) door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Bij een uitkomst onder de 18,5 kg/m2 is er sprake van ondergewicht.

Waarom zou je willen aankomen?

Als je een te laag gewicht hebt, dan is dat niet zonder risico’s. Dit kan namelijk leiden tot een verminderde weerstand, grotere kans op infecties, vermoeidheid, botontkalking en andere gezondheidsproblemen. Gezond aankomen is dus zeker de moeite waard!

Jouw plan van aanpak

1. Bepaal hoeveel calorieën je nodig hebt

Om in gewicht toe te nemen, moet je meer energie binnenkrijgen dan je verbruikt. Bereken hoeveel calorieën je per dag nodig hebt door je streefgewicht in kilo’s x30 te nemen. Als je geleidelijk wilt aankomen voeg je daar 300-500 kcal aan toe of 700-1000 voor een sneller resultaat.

2. Vul je menu met voedzame en calorierijke producten

Kies vooral voor gezonde, nutriëntrijke voedingsmiddelen die van nature veel calorieën bevatten, zoals noten, gedroogd fruit, volle zuivel, vette vis, avocado, volkoren granen, peulvruchten en mager vlees/gevogelte. Eiwitrijke snacks zoals kwark en proteïne repen zijn ook prima.

3. Verdeel je eten over de dag

In plaats van 3 zware maaltijden, kan je beter 5-6 kleinere porties eten. Dat is makkelijker vol te houden en houdt je spijsvertering op gang. Eet tot je comfortabel verzadigd bent, maar voorkom overeten.

4. Drink calorierijke dranken

Een slimme tip om makkelijk meer calorieën binnen te krijgen, is kiezen voor calorierijke dranken zoals volle melk, fruitsmoothies en -sappen. Maar ga niet te kwistig om met gezoete drankjes en alcohol; die leveren vooral ‘lege’ calorieën.

5. Train je spieren

Om te zorgen dat de extra energie in spiermassa wordt omgezet en niet alleen in vet, is krachttraining cruciaal. Ga minstens 2-3 keer per week sporten en geef alle grote spiergroepen aandacht. Zo trigger je de spieropbouw en geef je je stofwisseling een boost.

6. Gun jezelf rust en slaap

Je spieren herstellen en groeien hoofdzakelijk ‘s nachts. Zorg dus dat je steeds 7-8 uur slaapt en las voldoende rustdagen in. Tijdens je slaap maak je ook groeihormonen aan die spieraanmaak stimuleren.

Extra power met weightgainers

Vind je het lastig om dagelijks genoeg te eten? Dan bieden weightgainers in de vorm van maaltijdvervangende shakes of repen een uitkomst. Deze kun je gewoon naast je normale voeding nemen voor een flinke dosis extra calorieën en voedingsstoffen. Ze zijn makkelijk mee te nemen en snel te bereiden, waardoor je altijd en overal een voedzame snack bij de hand hebt.

Samengevat komt gezond aankomen neer op de juiste balans: meer eten dan je verbruikt, voedzame producten kiezen, je spieren trainen, goed uitrusten en vooral geduld hebben. Focus op het maken van duurzame veranderingen in je levensstijl in plaats van op snelle oplossingen. Stel realistische doelen en vier je vooruitgang, hoe klein ook. Je kunt jezelf het beste omringen met positieve mensen die je steunen en motiveren. En wees niet bang om hulp te vragen aan een professional van de Bodystore als je vastloopt. Met de juiste mindset en wellicht wat hulp van supplementen bereik jij gegarandeerd je streefgewicht!

Advertenties uit de krant