Afbeelding

Stefan en Nienke naar Zambia

Algemeen

POORTUGAAL – Stefan van Doeselaar en Nienke Maas uit Poortugaal gaan namens World Servants deze zomer drie weken aan de slag in Zambia. In de plaats Lilanda bouwen ze drie weken lang, samen met andere jongeren uit Nederland en samen met mensen uit de lokale gemeenschap, aan twee klaslokalen en een lerarenwoning. Daardoor kunnen de inwoners uit de regio straks hun kinderen langer naar school laten gaan. Dat leidt ertoe dat de kinderen uitzicht hebben op een betere toekomst.Veel inwoners van Albrandswaard en diverse organisaties in de gemeente (waaronder basisschool De Parel, Plus supermarkt en de kerken) hebben door financiële bijdragen dit project mede mogelijk gemaakt.

De jongeren gaan niet alleen bouwen: ze organiseren ook een kinderprogramma, bezoeken mensen thuis, gaan sporten met lokale tieners en helpen op het land. Dat contact leidt tot veel meer effecten dan alleen de totstandkoming van een langgewenst gebouw. Door de ontmoeting voelen de mensen in Lilanda zich gezien en gewaardeerd, worden genderkwesties bespreekbaar gemaakt en wordt het belang van goed onderwijs zichtbaar.  Aan de andere kant zorgt de interactie met de gemeenschap ook voor bij de vrijwilligers. Ze gaan na hun reis anders consumeren, maken andere keuzes voor de toekomst en worden maatschappelijk actiever.

World Servants, de landelijke organisatie die de werkvakantie organiseert, zendt al sinds 1988 jongeren uit heel Nederland uit. Dit jaar zijn dat 850 vrijwilligers, die in groepen afreizen naar bestemmingen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. De projecten worden georganiseerd in nauwe samenwerking met lokale organisaties, die voor en na het project betrokken zijn en blijven bij de gemeenschap.

Ook in 2020 kunnen jongeren uit de regio met World Servants op pad. Jongeren die interesse hebben kunnen zich aanmelden via www.worldservants.nl/aanmelden.

Advertenties uit de krant