Afbeelding
Foto: Jos Wesdijk

Eigentijdse iconen in Poortugaal

Algemeen

POORTUGAAL - In de Dorpskerk van Poortugaal zijn tot Pasen 26 eigentijdse iconen te zien, gemaakt door theoloog en beeldend kunstenaar Anne-Marie van der Wilt. Afgelopen zaterdag werd de expositie geopend. Een goedbezette Dorpskerk luisterde naar inleidingen van de kunstenaar zelf en tv-presentator Leo Fijen. De tentoonstelling is georganiseerd door de commissie Vorming en Toerusting van de kerken te Rhoon en Poortugaal, met steun van het Gemeenschapsfonds Albrandswaard.

Anne - Marie van der Wilt: ,,Een icoon is geen afbeelding van de werkelijkheid, en ook niet iets om te aanbidden. Ze laten wel zien dat God nog altijd present is in ons leven.'' De symbolische afbeelding nodigt uit om door de icoon heen te kijken naar het beeld er achter van God, Jezus, en Maria of het Bijbelverhaal. Iconen scheppen ruimte voor verstilling en gebed om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren.

Leo Fijen ging in op de vraag welke rol hedendaagse iconen van Bijbelse voorstellingen kunnen betekenen bij de speurtocht van mensen in deze tijd naar de heilige stilte in ons zelf. Ook belichtte hij de schoonheid van iconen. ,,Als je iets mooi vindt, ben je nooit alleen.''

Anne - Marie van der Wilt houdt een lezing op woensdagavond 27 maart om 20.15 uur in de Dorpskerk te Poortugaal. De lezing gaat over de inspiratie en de techniek bij het maken van de iconen tegen de achtergrond van de eeuwenoude iconentraditie. Natuurlijk kan men dan ook zelf de kunstwerken van glasmozaïek bekijken.

Elke zaterdag en zondag van 14 uur tot 17 uur is de dorpskerk open tot en met 22 april. 

www.zin-in-kleur.com.

Advertenties uit de krant