Afbeelding

Gratis OV voor minima van 60+

Algemeen

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD - Mensen van 60 jaar en ouder die een inkomen hebben van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm, kunnen vanaf 1 januari 2020 gratis reizen. De gemeenteraad stemde maandagavond in met dit voorstel, dat als doel heeft eenzaamheid te bestrijden. Het plan is de uitwerking van een motie die de raad op 2 juli 2018 unaniem aannam. Alleen werd daarin opgeroepen álle minima gratis openbaar vervoer aan te bieden. Op advies van de Maatschappelijke Adviesraad koos de gemeente voor de groep 60+ minima. De gemeente reserveert hiervoor jaarlijks 75.000 euro.

Alle minima
EVA, PvdA, GL en NAP hadden moeite met de beperkte doelgroep en zouden liever zien dat álle minima gratis kunnen reizen. ,,Je kunt toch ook de periode beperken om het betaalbaar te houden? Of het zien als een subsidiepot? Als het budget op is, is het op", stelde Marjolein Blok (EVA) voor. EVA pleitte voor een vermogenstoets, zodat minima die een laag inkomen, maar wél vermogen hebben geen gratis openbaar vervoer krijgen. ,,Komt de regeling straks wel bij de juiste mensen terecht? Bij eenzame mensen met een laag inkomen?", vroeg Blok. ,,Dat is een relevante vraag", reageerde wethouder Mieke van Ginkel. ,,Ik denk het wel. Mobiliteit helpt bij het bestrijden van eenzaamheid." De wethouder gaf aan dat een vermogenstoets 'lastig, maar niet onmogelijk' is, al hangt er wel een prijskaartje aan. De wethouder liet weten dat er onder meer een boekje komt met alle regelingen voor minima.

Evalueren
De VVD zei te 'worstelen' met het voorstel . ,,Openbaar vervoer ís niet gratis", benadrukte Suzanne Remijn (VVD). ,,En heeft dit wel effect op het bestrijden van eenzaamheid? Vergroot gratis reizen het aantal mantelzorgers en vrijwilligers?"

VVD, CDA, Stem-Lokaal en Leefbaar Albrandswaard dienden een amendement in om na een jaar goed te evalueren en daarbij ook alternatieve vormen van vervoer te onderzoeken. ,,We zijn blij met deze regeling", reageerde Fer van der Stam (SL). Na een jaar kunnen we evalueren. Als we minder uitgeven dan de begrote 75.000 euro, kunnen we de doelgroep altijd nog uitbreiden."

,,Binnen het budget is dit de grootste doelgroep", stelde ook Sander van der Kaaij (CDA). ,,Dit voorstel is een startpunt. Over een jaar kijken we hoeveel mensen er gebruik van hebben gemaakt en wat de kosten zijn. Dát is het moment om verder te praten en om eventueel de doelgroep te vergroten."

Advertenties uit de krant