Afbeelding

Maret Rombout trekt zich terug als wethouderskandidaat

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Maret Rombout heeft besloten zich terug te trekken als wethouderskandidaat voor EVA. Zij nam dit besluit donderdag na een gesprek met haar fractie. ,,Het betekent niet automatisch dat EVA zich terugtrekt, maar ik stap niet meer in een nieuwe coalitie als wethouder." De zwaarte die werd gehangen aan het onderwerp 'gunning van de exploitatie zwembad' heeft haar hier hiertoe bewogen. Rombout laat weten dat dit echter geen consequenties heeft voor maandag 23 april, waarin de gunning van de exploitatie van het zwembad wordt besproken in Beraad en Advies. ,,Dat debat ga ik graag aan. Ongetwijfeld gaat ook dit anders uitgelegd worden, maar in elk geval houd ik nu zelf de regie."
In een bericht aan de media schrijft Rombout het volgende: 
'De afgelopen weken heb ik mij verbaasd over de toenemende ophef over mijn persoon. Wat begon met een standje, omdat de digitale pers eerder geïnformeerd was over de waarschijnlijk toekomstige exploitant van ons zwembad Albrandswaard dan de gemeenteraad, eindigde met een discussie over mijn integriteit en gevolgen voor mijn partij bij de coalitiebesprekingen.
De discussie werd een dag voor de verkiezingen door StemLokaal geopend op Twitter en inmiddels lijkt er weinig ruimte meer voor gesprek en waarheidsvinding. Komende maandag wordt er Beraad & Advies gehouden waar de raadsinformatiebrief over de gunning als bespreekpunt geagendeerd staat. Dit is het moment van gesprek en kan ik als verantwoordelijk wethouder horen waar de pijnpunten liggen en verantwoording afleggen over wat gebeurd is.
Tijdens het debat van afgelopen maandag over het advies van de informateur bleek echter dat partijen het moeilijk hebben met het zwembad. Er werd geen openheid gegeven waar de moeite nu precies zat, maar non verbaal waren de tekenen voor mij voldoende. Ik heb daarop besloten dat ik niet als wethouder wil optreden in een coalitie waar een klimaat van wantrouwen heerst.
Het is pijnlijk om te zien hoe een onderwerp als het zwembad Albrandswaard nu onderdeel is geworden van een discussie over integriteit. Waren we tot de gunning met elkaar nog unaniem trots en blij dat we het behouden hebben, nu duidelijk is geworden wie de gunning heeft gekregen wordt alles in twijfel getrokken. De gunning is gegaan naar de bewoner coöperatie en niet naar de zwemschool.
Het pijnpunt lijkt te liggen bij twee van de leden van de bewoner coöperatie. Zij zijn betrokken bij veel initiatieven, maar ook lid van mijn partij. De suggestie is nu gewekt dat de gunning van de exploitatie om die reden naar de bewoners coöperatie is gegaan. Zo is het vanzelfsprekend niet gegaan. De beoordelingscommissie is ook zonder mijn inbreng tot de conclusie gekomen dat de bewoner coöperatie hoger scoorde dan de zwemschool. Dit alles zal ongetwijfeld maandag aan de orde komen, maar de wijze waarop het op voorhand al tot problemen zorgt heeft mij tot dit besluit gebracht.'

Advertenties uit de krant