Afbeelding

Gunning zwembad discussiepunt

Algemeen

ALBRANDSWAARD - In hoeverre heeft de discussie rondom de gunning van het zwembad invloed op het vormen van een coalitie? En kan EVA bestempeld worden als verliezer bij de verkiezingen of niet aangezien zij nog steeds de een na grootste partij binnen Albrandswaard zijn? Die twee vragen waren onderwerp van gesprek tijdens de tweede duidingsavond over de coalitievorming op maandag 16 april.
Het besluit dat na een lange avond werd genomen, is dat winnaar VVD ook nog een gesprek gaat voeren met EVA. De discussie over de gunning van het zwembad, die maandag 23 april wordt gevoerd tijdens Beraad en Advies, zal ook half afgewacht worden. Ondertussen gaan de gesprekken over de mogelijk te vormen coalitie door Echter, de vergadering van Beraad en Advies zal zwaar wegen voor Stem-Lokaal, Leefbaar Albrandswaard en CDA. Zij hebben namelijk dit onderwerp als zorgpunt aangekaart bij informateur Foort van Oosten. Die op zijn beurt EVA in zijn eindverslag afraadde om een coalitie mee te vormen. Ook de Christen-Unie/SGP zag dit als 'pijnpunt'. ,,Ik snap dat het een pijnpunt kan zijn en gevolgen kan hebben voor het vertrouwen."
Hans van der Graaff (PvdA) vroeg zich echter af wat precies de issue was. Voorts wilde hij van iedere partij weten of deze het bij de informateur als breekpunt had bestempeld.
,,Een van de grootste partijen van Albrandswaard wordt buiten de coalitievorming gelaten om een dossier waar we nog over moeten vergaderen", reageerde Van der Graaff (PvdA). Thomas van der Knaap (EVA): ,,Er wordt een dossier van gemaakt en het is de reden dat wij uitgesloten worden. Ik wil wel graag weten hoe en wat. Wat is het probleem?"
Opvallend was dat alleen Stem-Lokaal bij monde van Bert van der Burgh toegaf dat de gunning van het zwembad als mogelijke instabiele factor was gemeld bij informateur Foort van Oosten. ,,Ik denk dat Van Oosten er deze zwaarte aan heeft gehangen." Een vraag die daardoor rees was hoe de informateur dit thema als zo zwaar beladen in zijn eindverslag kon zetten als maar één partij dergelijke zorgen had uitgesproken. ,,Als niemand het als breekpunt ziet, waarom wordt EVA dan uitgesloten? Nu wordt het op de conto van de informateur geschreven. Wat zegt dat dan over het eindverslag van hem?", reageerde James Scharink (GroenLinks). Scharink kon zich niet goed vinden in het verslag. ,,Hij voorziet programmatisch/ideologische hindernissen. Terwijl wij ons flexibel hebben opgesteld. Ik zie dat niet zo. Maar als je lang genoeg zoekt, kom je wel tegenstelling tegen."
Bas Boender (Leefbaar Albrandswaard) ziet graag dat het advies wordt opgevolgd. ,,Het doet recht aan de keuze van de kiezer. Laten we vooruit kijken en niet in oude valkuilen trappen." Hij sprak de voorkeur uit dat Van Oosten wordt aangesteld als formateur: ,,Hij wordt niet gehinderd door oude vetes of rancune." Een meerderheid sloot zich aan. Wel wordt gekeken of er nog een lokaal persoon bij kan komen zodat het historisch besef kan worden meegewogen.
Mario Bianchi (VVD): ,,Wij waren verrast door het advies van de heer Van Oosten. Maar wij hebben maar bij een gesprek gezeten en hij bij negen. Daarom kan hij andere conclusies trekken.We hebben wel aangegeven dat we een constructieve en betrouwbare coalitie willen. Dat is overigens ook gebeurd in onze ogen de afgelopen 2,5 jaar."
Leefbaar Albrandswaard, Stem-Lokaal, CDA en CU/SGP konden zich prima vinden in het eindverslag en hopen dat de gesprekken over de coalitievorming met Leefbaar, Stem-Lokaal en CDA gecontinueerd worden. VVD stelde zich hierin neutraal op. PvdA, NAP, GroenLinks en EVA zien graag dat ook een gesprek met EVA wordt gevoerd.

Advertenties uit de krant