Marco Goedknegt en Anneke Dronzek verzorgden de gastles op De Parel.
Marco Goedknegt en Anneke Dronzek verzorgden de gastles op De Parel.

Gastlessen over de oorlog

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Op de basisscholen in Albrandswaard werden de afgelopen weken gastlessen gehouden over de Tweede Wereldoorlog. Deze lessen werden gegeven door leden van het Comité Herdenking Gevallen Albrandswaard en afwisselend door burgemeester Hans Wagner en wethouder Marco Goedknegt.

Onderwerp van deze lessen is herdenken, vieren en herinneren; de achtergrond en het belang van 4 en 5 mei. Speciaal voor leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs (groep 8) heeft het comité hierover een les gemaakt. Zo was er een filmpje met de hoogtepunten van de Tweede Wereldoorlog met onder andere informatie over Hitler, het jodendom, de Kristallnacht, de inval in Nederland, razzia's, concentratie- en werkkampen en het verzet. Ook werd uitgebreid ingegaan op de gebeurtenissen in Albrandswaard in de oorlog. Zo waren er foto's te zien en vertelde Anneke Dronzek van het het Comité Herdenking Gevallen Albrandswaard over meneer Zevenbergen, die in een werkkamp had gezeten en daar jarenlang nog heel veel last van had. ,,Hij is jaren later terug gegaan naar het kamp waar hij gezeten had en heeft het toen verwerkt."
Het is een jaarlijks terugkerende activiteit die zowel de leden van het Comité als de burgemeester en wethouder met overgave doen. En zij kunnen altijd rekenen op interactie met de leerlingen. Want hoewel de jongeren de oorlog niet hebben meegemaakt, kennen vele wel de verhalen. En dan vooral van de familie. Zo vertelde een leerling dat haar opa het allemaal met geluk had overleefd. Want de man die achteraan liep werd doodgeschoten door de Duitsers.
Dronzek vroeg de kinderen de verhalen op te schrijven om deze te bewaren. ,,Zo kun je de verhalen later ook weer aan jouw kinderen vertellen."

RTV Albrandswaard was bij de gastles bij obs Valckesteyn, waar burgemeester Wagner de gast was. Het videoverslag hiervan is te vinden op https://www.facebook.com/RTVAlbr/videos/879059568969907/

Advertenties uit de krant