Elke ochtend worden de mensen gebeld.
Elke ochtend worden de mensen gebeld.

'Het is fijn als iemand goedemorgen tegen je zegt'

Algemeen

ALBRANDSWAARD - ,,Het is echt een uitkomst als je alleen bent." Marty van der Kruk is nu al bijna tien jaar aangesloten bij de telefooncirkel in Albrandswaard. Elke ochtend worden de mensen, die zich hebben opgegeven, gebeld. Voor een stukje controle en eenzaamheidsbestrijding.

In 2008 werd de telefooncirkel opgericht in Albrandswaard. Er zijn twee cirkels; een in Poortugaal en een in Rhoon. Zeven dagen in de week worden de mensen die erbij zijn aangesloten 's ochtends tussen 9 en 9.30 uur gebeld. Om te controleren of iemand op is en alles goed gaat.
Aan het roer van de cirkel staan twaalf vrijwilligers. Via een wisselend rooster start een vrijwilliger het belrondje. De laatste op de lijst belt de vrijwilliger weer om de cirkel rond te krijgen.
,,Dit werkt echt", meldt Marty van der Kruk. ,,Als er een hapering is, geef je het meteen door en kan er actie worden ondernomen." Zelf kwam zij in aanraking met de telefooncirkel door de mensen bij de bridge. ,,Er werd mij gezegd: 'Joh, dat moet je doen. Het geeft je een veilig gevoel'."
Liena Blok is de coördinator bij de telefooncirkels. Zij maakt wekelijks de roosters en belt ook zelf. ,,In het begin maakte Welzijn Albrandswaard een lijst, maar later ben ik het zelf gaan doen."
Om er wat afwisseling in te houden, is er geen permanent rooster. Blok: ,,Ik zorg dat elke dag iemand weer de laatste is en de mensen ook elke dag een ander te spreken krijgen."
De gesprekjes zijn echter kort. Want de mensen wachten op elkaars telefoontje. Ook wordt er rekening gehouden met afspraken. ,,Mevrouw van der Kruk en ook anderen gaan bijvoorbeeld bridgen."
Hoewel het korte gesprekjes zijn, ontstaan er wel nieuwe contacten. ,,Mensen die een klik hebben met elkaar, bellen later op de dag nog eens", aldus Blok. ,,En ik wil ook nog wel eens later terugbellen als iemand bijvoorbeeld niet lekker was." Van der Kruk: ,,Je leert mensen kennen. Soms herken ik ook iemand op het dorp aan de stem."
Eens in de drie maanden is er ook een bijeenkomst met de mensen uit de telefooncirkels. Bijvoorbeeld in de Klepperwei of de De Boekenstal. ,,Dat resulteert dikwijls in leuk gebabbel", vertelt Blok.

De telefooncirkel heeft zijn nut meer dan eens bewezen, niet alleen in sociaal opzicht, kan de vrijwilligster melden. ,,Het is een paar keer gebeurd dat we iemand niet te pakken kregen en die persoon overleden bleek. Ook was er een keer een mevrouw in de douche gevallen nadat ze een beroerte had gekregen."
De vrijwilligers hebben de namen en nummers van familieleden en eventueel van buren. Zodra iemand niet opneemt, ondernemen zij actie. Blok heeft het liefst contact met de familie. Van der Kruk: ,,Het is fijn als buren op elkaar letten, maar een woning ingaan als er mogelijk iets mis is, kan moeilijk zijn."
Van der Kruk is nog actief. ,,Ik kan nog zat doen, al moet ik iedere keer wat inleveren. Maar ik ben maar alleen. Dus als er iets gebeurt… En het is ook fijn als iemand goedemorgen tegen je zegt."
Wie zich wil aanmelden voor de telefooncirkel kan contact opnemen met Stichting Welzijn Albrandswaard, 010-501 12 22 of mailen naar info@welzijnalbrandswaard.nl.

Advertenties uit de krant