Kom een kijkje nemen aan de Achterdijk.
Kom een kijkje nemen aan de Achterdijk.

Deuren open bij tuinen in Albrandswaard

Algemeen

ALBRANDSWAARD - In Rhoon zijn zaterdag 24 juni vier tuinen te bezichtigen. De tuinen zijn open van 10 tot 17 uur en in elke volgorde te bezoeken. Er is één tuin aan de Achterdijk te bezichtigen. De andere drie tuinen zijn gelegen in Rhoon Noord.

Er wordt geen entree geheven, wel een donatie gevraagd voor de Nederlandse Hersenstichting. In elke tuin staat een collectebus. In diverse tuinen wordt koffie of thee geschonken, ook ten bate van de Hersenstichting. Alle tuinen zijn groot genoeg om een heerlijke wandeling in te maken, en vol ontdekkingen.
De tuin van Jeanette Broekhuis aan de Achterdijk 2 is een landschapstuin met veel afwisseling, glooiende lijnen en verrassende doorkijken. Je kunt wandelen door de bloemencirkels met beplanting, door de bostuin, over of achterlangs de heuvel, rond de vijver, naar een 'pizzatuin' in een verzonken hoekje, door de snijbloementuin, bessenhoek, schaduwtuin, en meer. Er is ook dit jaar weer kunst: sculpturen van Liesbeth van Veen en Ineke de Jong, en stenen beelden en houtdraaiwerken van Henry de Sterke. Jan Bakker uit Spijkenisse is er ook met zijn nieuwe 'one-line sculptures'. Hier zijn koffie/thee, gebak en tuinplantjes te koop.
Dorothee Schuiten heeft achter haar huis aan de Molendijk 69 in Rhoon Noord een aparte tuin, aan de ene kant een strak ontwerp met kleurrijke bloemen, en dan een speels bospaadje langs het kippenhok omhoog naar de kas. De tuin is ontworpen door een assistente van Jacqueline van der Kloet, met meer dan tweeduizend tulpen, narcissen, alliums en verwilderingsbollen. Verder staan er veel vaste planten, eenjarigen en rozen in alle kleuren, behalve rood.

De tuin van Cootje van der Ende en Anne-Marie Maugenes aan de Rhoonsedijk 32, officieel Poortugaal, doet voor het eerst mee aan deze actie. Dit is ook een grote tuin (de gecultiveerde deel is ruim 7000m2) met veel vaste planten gecombineerd met eenjarigen. De hagen zorgen voor de structuur en bescherming tegen de wind. Er zijn gemaaide paden tussen hoog gras. Op het weitje lopen in de zomer de paarden van Jacob en Judith Messemaker. Er staat sinds een paar weken een oud strandkot uit Katwijk en een buitenverblijf waar nog aan gebouwd wordt. Je ziet dus een tuin die nooit klaar is en die steeds voor nieuwe uitdagingen zorgt -- dit jaar ook door de buxusmot.

De tuin van Pat en Pim Remme naast het kasteel is voor velen bekend door eerdere deelname aan open tuin acties, maar altijd heerlijk om in te wandelen. Landelijk gesitueerd (naast het kasteel), het is een grote tuin/park combinatie met prachtige rozenperken, magnifieke bomen, kleurrijke borders, een vijver en diverse thematische onderdelen.
Iedereen is op 24 juni welkom in alle tuinen. Voor meer informatie contact opnemen met Jeanette Broekhuis, 010-5060035.

Afbeelding

Advertenties uit de krant