Vlnr. Wil Bik, Jan van der Linden, Huib van Dijk en Wim de Bree.
Vlnr. Wil Bik, Jan van der Linden, Huib van Dijk en Wim de Bree.

Einde rommelmarkt Poortugaal nadert

Algemeen

POORTUGAAL - Het ziet ernaar uit dat Rommelmarkt Poortugaal geen lang leven meer beschoren is. De vrijwilligers van Stichting Vrienden van de Dorpskerk in Poortugaal moeten voor het einde van het jaar de groene loodsen op het Deltaterrein hebben verlaten. Een nieuwe locatie is zo een-twee-drie niet gevonden.

Wie nu naar de rommelmarkt komt op vrijdagmiddag, kan geen spullen meer brengen. Er staat een groot bord bij het afgiftepunt. Wat de vrijwilligers nog hebben staan, wordt de komende maanden verkocht. Het is de bedoeling om een zo leeg mogelijk pand over te houden. Op 1 september stopt ook de verkoop van tweedehandsspullen. Hierna worden de loodsen leeggehaald en afgebroken. Wat overblijft wordt opgekocht. De rommelmarkt is bijna veertig jaar een begrip in Poortugaal. Waar eerst werd begonnen met een markt op straat, resulteerde uiteindelijk in een wekelijkse verkoop op locatie. ,,We zijn gestopt met de dorpse rommelmarkt in verband met de leeftijd en kracht van onze vrijwilligers", vertelt oprichter en penningmeester Wil Bik. De oprichter meldt dat de vrijwilligers tussen de 73 en 84 zijn. ,,Allemaal van het eerste uur." Maar de rommelmarkt is nooit een vanzelfsprekendheid geweest, zegt Bik. ,,Dit is de negende locatie in veertig jaar tijd. De ruimte is altijd het probleem."
Met de groene loodsen op het Deltaterrein aan de Albrandswaardsedijk dacht de stichting de komende twintig jaar geen zorgen meer te hebben met het hebben van een locatie. De nieuwbouwplannen van het Psychiatrisch Centrum gooien echter roet in het eten. Op de plek van de loodsen moeten in 2019 nieuwe gebouwen herrijzen. Tot 2019 blijven zitten is geen optie in verband met de vergunning.

De Stichting Vrienden van de Dorpskerk in Poortugaal had een vijfjarig huurcontract met Delta Psychiatrisch Centrum. Dit liep af. ,,We dachten dat we wel tot juli 2019 zouden mogen blijven", vertelt secretaris Wim de Bree.
,,Maar voor het soort vergunning dat we nodig hebben, inclusief opstal, moet de gemeente een vergunning voor minimaal vijf jaar afgeven. We dachten dat het wel zou loslopen en we dan zouden blijven tot Delta zou starten met de bouw. Maar het bestuur ging niet akkoord." De gemeente meldt dat de stichting een verzoek bij de gemeente kan doen voor verlenging. ,,Als de situatie zo is dat het niet voor een langere periode kan, dan is er de mogelijkheid voor kortere duur te verlengen", aldus een woordvoerster van de gemeente. Maar de reden dat de rommelmarkt zo snel van het terrein moet, is omdat Antes, waaronder het Psychiatrisch Centrum valt, de grond bouwrijp wil maken voor de nieuwbouwplannen die er liggen.,,Antes heeft de stichting zes jaar geleden uitkomst geboden door op korte termijn een stuk grond tijdelijk beschikbaar te stellen voor de loodsen. Antes heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan een ontwikkelingsplan voor het terrein in Poortugaal. Nu Antes deze grond nodig heeft, is de stichting verzocht om uit te zien naar een ander onderkomen", aldus een woordvoerder.

Het geld dat de rommelmarkt opbrengt is hard nodig voor de restauratie en renovatie van de stenen dorpskerk van Poortugaal, aldus De Bree. ,,Wij richtten in 2002 de stichting op toen de PKN werd opgericht. Wij wilden namelijk blijven rommelen voor de kerk in Poortugaal en niet voor de landelijke kerk. Maar dan moet je wel een plek hebben om dit te kunnen doen. Ik heb alle wethouders al gesproken de afgelopen jaren. Er wordt altijd gezocht naar een stukje grond voor ons."
Hoewel het nu een verloren zaak lijkt, koestert het bestuur van de stichting nog hoop. Zij hebben nog de mogelijkheid zich te huisvesten in het toekomstige Maatschappelijk Warenhuis. De stichting is een van de twaalf partijen, die een intentieverklaring heeft getekend om mee te doen. De Bree: ,,Maar het is nog te prematuur om daar wat over te zeggen. Ten eerste is het Maatschappelijk Warenhuis er nog niet,"
Een potentiële locatie voor dit Warenhuis - dat eenzelfde concept krijgt als Opnieuw & Co - is Zwaardijk 1. Om te beginnen moet de bestemming groen dan verdwijnen. Maar secretaris De Bree en penningmeester Bik hebben ook twijfels over de kosten. ,,Je moet de huur wel op kunnen brengen", aldus Bik. ,,Je wilt doorgaan. Dat is de bottleneck, Maar het is te prematuur om er nu wat zinnigs over te kunnen zeggen. Het Warenhuis is er voorlopig ook nog niet, maar wij moeten wel snel vertrekken uit de groene loodsen", vervolgt De Bree. Bik: ,,Het is voor 99 procent zeker dat we sluiten. Heel triest." Voorzitter Huib van Dijk geeft aan dat alle medewerkers er de pest in hebben. Wij zorgen met de rommelmarkt ook voor een sociaal gebeuren. Mensen komen ook binnen voor een praatje. Mocht overhoop het Warenhuis om welke reden niet doorgaan, dan zullen we naar andere wegen moeten zoeken om fondsen voor het restauratiefonds te verwerven."

Afbeelding

Advertenties uit de krant