Afbeelding

Dagboek van Anne Frank in muziek gevangen

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Het dagboek van Anne Frank wordt donderdag 20 april op een bijzondere manier gebracht in Albrandswaard. Het Christelijk Kamerkoor Maassluis voert dan het stuk Annelies uit, teksten uit het dagboek worden gezongen door een solist en door het koor. De leerlingen uit de groepen 8 zullen de uitvoering in de Dorpskerk van Rhoon onder schooltijd bijwonen.

,,Kinderen krijgen het onderwerp Tweede Wereldoorlog behandeld op school, wij willen het op een andere manier doen", meent violiste Jacinta Floor, een van de twee initiatiefnemers voor de concerten. ,,Het gaat over een leeftijdsgenoot die in oorlog leefde. Door de muziek in combinatie met foto's komt alles veel meer binnen."

De andere organisator, Marco Goedknegt, ging eerder naar een uitvoering van Annelies. Met zijn dochter. ,,Ze las mee in het boekje, werd steeds stiller en op een gegeven moment zag ik een traantje rollen. Na afloop vroeg zij mij: 'Als alleen de vader van Anne Frank het heeft overleefd, wat is er dan met alle andere mensen gebeurd?'"

Annelies is de volledige naam van Anne Frank. Het stuks is gecomponeerd door James Whitbourn. Whitbourn koos veertien verschillende momenten uit het dagboek en zette deze op muziek. De muziek is afwisselend en neemt de toehoorder terug naar de tijd waarin Anne Frank leefde. Een liedje van Vera Lyn, klezmermuziek en het klokgelui van de Westertoren zetten het verhaal kracht bij.
De sopraan zingt de teksten uit het dagboek, het koor heeft een 'becommentariërende' rol. Goedknegt: ,,Er is geen dagboekverslag van het moment van deportatie, maar het koor zingt hoe ze wordt gevonden en meegenomen."

Om het stuk meer tot de verbeelding te laten spreken, willen de organisatoren ook zorgen voor grote schermen, waarop beelden uit die tijd worden vertoond. Goedknegt: ,,We zijn nu bezig met het opvragen van beelden."
Voor de scholen is het stuk ingekort tot kwartier zodat er ook tijd is voor wat uitleg. Dat het in het Engels is, is geen probleem, aldus Goedknegt en Floor. ,,De kinderen kunnen meekijken en meelezen in het programmaboekje, waar ook het Nederlandse origineel staat."

'Het koor zingt hoe ze wordt gevonden en meegenomen'

Om het concert mogelijk te maken, zijn er sponsoren en fondsen gevonden. Zo worden bijvoorbeeld de bloemen en het de kerk gesponsord. Het tweetal is nu nog op zoek naar iemand die het drukwerk op zich wil nemen,
Naast het besloten middagconcert wordt voor geïnteresseerden het concert 's avonds gegeven om 20 uur in de Dorpskerk aan de Dorpsdijk 65 in Rhoon.
Kaarten zijn te bestellen via het Witte Huys, de Facebookpagina Annelies of via de Facebookpagina Vioolles Barendrecht. De kaarten kosten 15 euro voor volwassenen. Jongeren onder de vijftien jaar betalen 7,50 euro.

Wanneer het concert een succes blijkt, dan willen Goedknegt en Floor de komende jaren ook in Barendrecht en Ridderkerk mogelijk maken.

Advertenties uit de krant