Afbeelding

Het nieuwe Mozart-effect

Algemeen

RHOON – Op zondag 26 maart om 12 uur presenteert de commissie Kamermuziek van Stichting Kasteel van Rhoon 'Het Nieuwe Mozart-effect'.
Het is de naam van een interactieve voorstelling, gecreëerd door Merel Vercammen in samenwerking met Elizabeth Jaxon over het vraagstuk: word je slimmer van het luisteren naar klassieke muziek? In het concert worden wetenschap en klassieke muziek met elkaar verbonden. Na een Amerikaans onderzoek uit 1993 werd geloofd dat je beter gaat presteren als je luistert naar muziek van Mozart, maar die theorie is inmiddels achterhaald. Meer recent onderzoek suggereert dat cognitief functioneren wellicht wel verbeterd kan worden door te luisteren naar muziek die het meest overeenkomt met je gemoedstoestand. In Het Nieuwe Mozart Effect speelt het publiek voor proefkonijn, en wordt live aangetoond hoe muziek ons brein beïnvloedt. Tijdens de voorstelling geeft Merel, die ook een MSc in Music, Mind and Brain afrondde aan Goldsmiths University of London, een kijkje in de wetenschappelijke achtergronden en het meest recente onderzoek naar muziek en het brein. Daarnaast wordt het publiek uitgedaagd met een mentale test en luistert het naar emotioneel krachtige muziek.
Kaartjes voor het concert bedragen 12,50 euro per stuk en zijn te koop bij Boek en Leeswinkel Het Witte Huys in Rhoon, online via www.stichting-kasteelvanrhoon.nl en – indien voorradig – voorafgaand aan het concert aan de deur.

Advertenties uit de krant