Afbeelding

KrantDessert 8 december 2016: Het gaat over scooters of over vrouwen

Algemeen

Het hoge snerpende geluid van de 14.000 toeren draaiende motor doet pijn aan mijn oren als de scooter langs mij heen raast. Kort daarachter volgt de tweede en de derde. Net als ik denk dat ze me aan gaan rijden, sturen de jongens behendig om mij heen.

Door Ronald Hooijmeijer

Ik sta midden op de rijbaan op het parkeerdek van het NS station in Barendrecht te fotograferen. Leden van scooterclub The Saints geven een demonstratie. Was ik vijf minuten geleden in gesprek met rustige, beleefde jongeren van een jaar of 17, met de helm op en de scooter onder de kont zijn het de onherkenbare en, naar de mening van velen, overlast veroorzakende wegpiraten. De scooters zijn flink opgevoerd en de topsnelheid komt dicht bij de op de snelweg toegestane maximum snelheid. Met speels gemak trekken ze de tweewieler op het achterwiel om vervolgens doodleuk het parkeerdek zo uit te rijden. Ik bekijk alles door de lens van mijn camera, registreer en geniet. Heerlijk die jeugdige overmoed en het macho gedrag. Al besef ik goed dat dit niet ongevaarlijk is en ver buiten de wet.

Duct tape

Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal achter deze groep weggebruikers waar zovelen een mening over hebben en was daarom blij met de uitnodiging een meeting van The Saints bij te wonen. ''Voor de gezelligheid en de techniek interesseert ons" antwoord Kristian op mijn vraag waarom hij lid is van deze club. ,,Het is gezellig om zo bij elkaar te zijn. We praten en dollen elkaar een beetje. Het is zeker geen onderlinge wedstrijd wie de snelste of wie de mooiste scooter heeft. Met een scooter die met Duct tape aan elkaar zit, ben je bij ons net zo welkom als met een splinter nieuwe. Geen rivaliteit, geen afgunst". ,,Eigenlijk gaat het altijd over scooters en over vrouwen, verder niet". Ik kijk hierop de groep rond en ontvang bevestigende blikken terug. ,,We hebben geen clubgebouw. Als we dorst of honger hebben gaan we naar de Mc en als we het koud hebben ook," zegt Tom. ,,Eigenlijk is Mc Donald's ons clubgebouw", klinkt het lachend uit de groep.

Meisjes
Het is voor mij een mooie gelegenheid het gesprek te verleggen naar Quinta, het enige meisje in deze groep van vijftien tieners. ,,Hoe jong ben je" vraag ik haar. ,,Vijftien, en een half jaar", zegt ze. Daarmee aangevend hoe graag ze zestien wilt zijn. Ik kan wel raden waarom. ,,Rijdt jouw scooter ook zo snel" vraag ik aan haar vriend Thomas. Die knikt en voegt er direct er aan toe, ,,maar ik rijd heel voorzichtig. Je moet rijden alsof je onzichtbaar bent, zeg ik altijd". Ik vind het mooi gezegd, maar heb toch zo mijn vraagtekens. Je zal je dochter maar zien vertrekken achterop zo'n scooter.

Mooi verhaal 
Het is tijd voor de demo en ik vraag Kristian nog naar één mooi verhaal. Het denkt lang na maar kan eigenlijk niet meer zeggen dan dat ze zelf een schuur gebouwd hebben om in te sleutelen. ,,Of het moet zijn" vervolgd hij terwijl het Tom aankijkt, dat ik bij Tom ben gaan wonen toen het thuis niet meer zo lekker ging tussen mijn stiefvader en mij. Ik woonde zeven maanden bij mijn vader, maar eigenlijk was daar geen ruimte. Tom was een keer bij mij thuis en zag mijn matras op de grond liggen. Hij heeft toen aan zijn ouders gevraagd of ik bij hem mocht wonen. Nu woon ik daar en gaat het hartstikke goed met me. Ik heb een mooie baan, voel me helemaal thuis bij Tom en mijn scootervrienden natuurlijk he", zegt hij lachend, om vervolgens zijn helm op te zetten en op zijn witte scooter te stappen. Demo time.

Een groepsfoto sluit mijn meeting met The Saints af. Tijdens het fotograferen komt er een politieauto aanrijden. Verontrustte blikken zoeken elkaar op, want wat ze doen is verboden. Maar de onrust is niet nodig. De politieman voelt de sfeer van deze samenscholing prima aan. Hij parkeert de politieauto tussen de groep en maakt op verzoek een foto met het mobieltje van één van de jongens. Na vanmiddag juich ik nog steeds niet als er weer scooters voorbij scheuren. Maar ik weet nu wel dat er onder die helmen toffe gasten zitten die gewoon lekker jong en, inderdaad, soms onbezonnen zijn.

Facebook: The Saints Rotterdam

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant