Afbeelding

Snellere plaatsing statushouders

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Twee wisselwoningen en drie eengezinswoningen, die worden toegewezen aan een alleenstaande statushouder  in afwachting van gezinshereniging. Dat zijn de plannen die nu op tafel liggen om vergunninghouders in Albrandswaard sneller huisvesting te bieden. Zo moet de opgelopen achterstand sneller worden ingelopen.

Het college van burgemeester en wethouders wil een overeenkomst sluiten met de woningcorporaties Havensteder, Woonvisie en Woningbouwvereniging Poortugaal (WBVP) om het net even anders te kunnen doen. De taakstelling van het aantal te plaatsen vergunninghouders wordt nu namelijk niet gehaald en de achterstand loopt op. De overeenkomst is in samenspraak met de corporaties aangegaan.

Dat is ook de reden dat er twee constructies zijn voor snellere plaatsing. Bij Havensteder en Woonvisie wordt gekozen voor één wisselwoning per woningbouwcorporatie. De bedoeling is dat daar meerdere statushouders worden geplaatst en deze dus een huis delen. Dit in afwachting van gezinshereniging. ,,Je moet het zien als kamerverhuur", aldus wethouder Jacqueline de Leeuwe. ,,We spreken daarbij af met het COA dat de mensen moeten matchen met elkaar. Ze zullen niet zomaar koud bij elkaar worden gezet." Daarnaast komt er een beheerder.

De Leeuwe legt uit dat er overwegend mannen alleen zijn die nu geplaatst moeten worden. Echter, deze wachten op gezinshereniging. Dat kan maanden of zelfs jaren duren. Een woordvoerder van Havensteder meldt dat het om een pilot gaat van een jaar en dat er een woning wordt gezocht waarin maximaal drie statushouders worden gehuisvest. ,,De gemeente huurt de woning van ons en Villex wordt de beheerder. De inzet is dat de mensen in de gemeente kunnen blijven wonen bij gezinshereniging." Havensteder werkt in Capelle aan den IJssel ook al met wisselwoningen.

De vraag is of Havensteder een woning heeft die groot genoeg is om als wisselwoning dienst te doen. ,,Ze hebben in Portland relatief vrij kleine dure woningen. Als er geen geschikte woning wordt gevonden, kan Havensteder het voorbeeld van Woningbouwvereniging Poortugaal volgen."

WBVP wil namelijk eengezinswoningen beschikbaar stellen aan één vergunninghouder, die wacht tot zijn gezin ook in Nederland aankomt. ,,Het gaat om een uitzonderingssituatie omdat een statushouder gezinshereniging heeft aangevraagd", meldt René Kouters, directeur-bestuurder van WBVP. ,,Op deze manier kunnen we de statushouder al een vaste plek bieden. Dan kan hij bekend worden met de buurtbewoners en de wijk en beginnen met opbouwen van een bestaan of inburgeren. En je voorkomt op deze manier ook dat er opeens geen woning voor het gezin is als het aan is gekomen." Volgens de directeur-bestuurder heeft de klankbordgroep van huurders ook aangegeven liever voor deze oplossing te kiezen. ,,Omdat men liever wil dat de mensen in een keer goed terecht komen." 

Kouters zegt dat dit een eerste stap is. Mocht het zo zijn dat het bij Havensteder en Woonvisie goed uitpakt, dan zal WBVP ook een wisselwoning serieus in overweging nemen.

Volgens de regels van het passend toewijzen mag een woning niet duurder zijn dan 586,68 euro voor 1-2 persoonshuishoudens die recht hebben op huurtoeslag. Met één woning wordt nu dus een uitzondering gemaakt. Als de huurprijs hoger is dan 568,68 euro moet de volledige huur wel worden voldaan. Wethouder De Leeuwe: ,,De vergunninghouder betaalt de huur die hij dragen kan en de gemeente legt het verschil bij. Per saldo gaat het niet om een groot bedrag maar andere oplossingen kosten ook geld."

Tijdelijke opvang aan de Zwaardijk is een van de opties die nog openstaat om sneller vergunninghouders te huisvesten. ,,We houden deze mogelijkheid open, maar de gemeenteraad heeft gezegd dat zij geen clustering wil. Zoals we het nu willen doen, is de plaatsing gespreid."

Op de vraag of het oneerlijk is dat er nu eengezinswoningen komen die in eerste instantie worden toegewezen aan iemand alleen, is Kouters helder. ,,Wij zijn er primair voor mensen met een bepaald inkomen. Afkomst, religie of leeftijd maken niet uit. Het gaat erom dat wij er zijn voor mensen die niet zelfstandig in een woning kunnen voorzien."

Het onderzoek naar nieuwbouwplannen om het woningbestand uit te breiden gaat gewoon door. Dit is een tijdelijke noodgreep om te zorgen dat er huizen kunnen worden aangeboden.

De overeenkomst is mondeling toegezegd, meldt wethouder De Leeuwe. ,,Dus het zijn voornemens. De overeenkomst moet nog officieel worden getekend."


 

Advertenties uit de krant