Afbeelding

Foto Aad sluit definitief de deuren

Algemeen

Sieka Romeijn-Hedmann

RHOON - Foto Aad is de naam waaronder de eigenaar van de fotostudio aan de Dorpsdijk in Rhoon bekend is. ,,Iedereen noemt mij altijd Foto Aad en eigenlijk kent niemand mijn achternaam", zegt Aad Houthuizen.

Foto Aad is vanaf 1977 gevestigd in Albrandswaard. Eerst werkte hij vanuit het nieuwe woonhuis in plan Landweg in Poortugaal. Daarna was Foto Aad tien jaar gevestigd in een gedeelte van het pand van autobedrijf Palsgraaf aan de Werkersdijk en de afgelopen ruim zeven jaren in het pand 151 aan de Dorpsdijk. Dit pand en aangrenzende percelen staan op de nominatie om gesloopt te worden voor nieuwe herontwikkeling van het dorpscentrum. Een goed moment om afscheid te nemen zo vinden Aad en echtgenote Tea die haar man bij al zijn werkzaamheden ter zijde stond. Zaterdag 10 december zijn Aad en Tea voor het laatst in de fotowinkel aanwezig. Inwoners die het paar willen uitzwaaien kunnen van 10 tot 17 uur langs komen voor een hapje en een drankje in de fotozaak.

De 66-jarige Aad wist als kind al dat hij fotograaf wilde worden. ,,Mijn eerste foto maakte ik met een oud boxje in dierentuin Blijdorp. Op het voortgezet onderwijs was ik lid van de fotoclub. Bij onderlinge wedstrijden won ik altijd met mijn inzending. Voor andere leden niet leuk natuurlijk en zo werd mij gevraagd een keer niet mee te doen om anderen ook een kans te geven. Ik vond dat prima hoor!" Zijn moeder was minder enthousiast over de ambities die Aad voor fotografie koesterde. ,,Zou je dat wel doen. Je kunt beter een vak leren!" Maar Aad was vasthoudend in zijn wens. Fotograferen was wat hij wilde. "Op mijn zestiende ben ik gaan werken in de donkere kamer bij Foca in Rotterdam. Het vak heb ik geleerd van fotograaf Gorter. In 1977 begon Aad zijn eigen bedrijfje in Pernis, de plaats waar Tea geboren en getogen is. ,,We zijn daar gestart en na vele jaren Albrandswaard wonen we weer in Pernis. Nu in een mooi appartement aan de Maas." Aad heeft alle ontwikkelingen in de fotografie meegemaakt. Hij begon met analoge zwart-wit fotografie, daarna in kleur of gecombineerd. ,,Tegenwoordig is alles digitaal. Analoog was zijn passie", licht Tea toe. "Bij digitale fotografie heb ik nog steeds geen gevoel", zegt Aad. ,,De Hasselblad en de Leica waren mijn maatjes." Aad was specialist in bruidsrapportages, portretten, familiefoto's en veelgevraagd bij feestavonden met bekende artiesten. Bijzonder in zijn carrière was een trouwerij 's nachts om 24 uur in het kasteel van Rhoon. Behalve het bruidspaar wist niemand van deze gebeurtenis. Alle gasten waren uitgenodigd voor een diner en na afloop gevraagd voor een afsluitend drankje in een andere zaal. Daar zagen de gasten tot hun verrassing het paar in bruidskleding en vond het huwelijk plaats. Duizenden bruidsparen heeft Aad met de camera vastgelegd. Tea: ,,Ze kwamen bij ons voor foto's, maar bruidsparen lieten vaak de gehele bruiloft door ons verzorgen. Kaarten, bruidsboeketten, trouwauto's, taarten, alles verzorgden we. Aad was voor het fotowerk en ik organiseer graag. Het was fantastisch om te doen."
Voor Aad en Tea breken rustige tijden aan. ,,Uitgebreid de krant lezen, een wandeling of autorit maken. Niets moet, alles mag. Daar kijken we naar uit."

Afbeelding

Advertenties uit de krant