Afbeelding

Zwembad weg: 'Het zou als persoonlijk falen voelen'

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Het zwembad van Albrandswaard kan na de zomer van 2018 niet open blijven zonder geldelijke steun van de gemeente. Dat is gebleken na onderzoek. Wethouder Maret Rombout is op zoek naar mogelijkheden binnen de begroting. ,,Maar als we het zwembad open willen houden, moeten er keuzes worden gemaakt."

Renovatie, nieuwbouw of sluiting. Dat zijn kortweg de drie keuzemogelijkheden. Maar aan de eerste twee hangt – uiteraard – een prijskaartje. Wethouder Rombout wil echter onderzoeken wat alles kost en wat de mogelijkheden van de gemeente zijn.  ,,Weg is weg", reageert Rombout. ,,Als je het zwembad stopt, kun je geen alternatief bieden. Het gaat me aan het hart als het zwembad zou moeten sluiten. Het zou ook als persoonlijk falen voelen."
Het zwembad ziet de wethouder anders dan andere bezuinigingen en sluitingen van voorzieningen de afgelopen jaren. Als voorbeeld noemt zij de bibliotheek, waar de laatste jaren op bezuinigd is. Daar werd gekozen om twee vestigingen te sluiten, maar nog een grote te behouden in Carnisselande in Barendrecht. Daarbij zijn er nog twee servicepunten in Albrandswaard en is er her en der boekenruil opgezet. ,,Maar als het zwembad dichtgaat, kun je nergens meer zwemmen in Albrandswaard. Ja, in de Oude Maas, maar dat lijkt me niet de bedoeling."

Eerder deed het college van burgemeester en wethouders onderzoek hoe het zwembad open te houden zonder gemeentelijk geld. ,,We hebben gezocht, maar er is geen haalbaar voorstel uit gekomen. Je kunt een zwembad simpelweg niet openhouden zonder geld van de gemeente."
Daarom koos Rombout er toch voor om binnen haar eigen portefeuille naar mogelijkheden te zoeken. Daarnaast is er een 'snel en kort onderzoek' gedaan naar wat het kost als het zwembad voor respectievelijk tien en twintig jaar wordt gerenoveerd. De resultaten hiervan zijn net binnen en Rombout kan daar nog niets over zeggen.
Ook ligt er al een onderzoek van de kosten van een nieuw zwembad op tafel. ,,Ik schrik niet dusdanig van de kosten dat ik meteen aan sluiting denk." Maar het geld moet elders wel vandaan worden gehaald. ,,Voor inwoners is het soms moeilijk te begrijpen dat ze in Rotterdam en Barendrecht gratis openbaar vervoer hebben en een zwembad en een bibliotheek. Maar wij zijn een kleinere gemeente en moeten meer keuzes maken. Het kan niet allemaal. Als we iets willen, gaat het altijd weer van een andere voorziening af."
Verder is de wethouder in gesprek met partijen die zich voor het bad willen inzetten. ,,Ja, ik zoek nu al hulp. Niet pas volgend jaar. Want het is nu al vijf voor twaalf. Ik wil de partijen bij elkaar brengen en kijken of het openhouden van het zwembad met elkaar haalbaar is."
De gemeente is echter niet alleen aan zet. De gemeente huurt het zwembad namelijk van het Natuur- en Recreatieschap. ,,Dus met hen moeten wij ook in overleg. Het zou zomaar kunnen zijn dan zij andere plannen hebben."
De keuze om het zwembad te sluiten, werd in 2013 gemaakt. Een overschot op de jaarrekening zorgt er tot de zomer van 2018 voor dat het zwembad nog open kan blijven. Mits er geen onvoorziene zaken zijn. ,,Stel dat de machinekamer stuk gaat of het dak. Dat kost dan teveel geld en dan moeten we eerder stoppen."
Rond maart/april 2017 wil wethouder Rombout de keuzemogelijkheden voorleggen aan de gemeenteraad. ,,Ik ben bereid de gemeenteraad een keuze voor te leggen, waarbij het geld uit andere bestedingen komt."
Foto: fotoSJORS

Advertenties uit de krant