Afbeelding

Natuurervaringen op de Klimaatbuffer

Algemeen

BARENDRECHT - 850 kinderen uit Barendrecht en Rhoon kregen de afgelopen tijd les over de Klimaatbuffer. De lessen waren in 2016 zeer in trek. Vrijwilligers van de Natuurvereniging IJsselmonde boden een compleet lespakket aan de basisscholen.

Eerst werd er een theorieles in de klas werd gegeven, daarna trokken de leerlingen er op uit om in de Zuidpolder of de Koedood een veldles te volgen (afhankelijk welk gebied het dichtst bij de school is gelegen). Het doel van al die inspanningen is om die kinderen een leuke natuurervaring te bezorgen.

De Natuurvereniging Eiland IJsselmonde zou graag zien dat alle leerlingen van de basisscholen tenminste een dagdeel per jaar een buitenles kunnen volgen. ,,Dat is nodig want voor het eerst in de geschiedenis groeit er een generatie kinderen op zonder de dagelijkse vanzelfsprekendheid van de natuur. Veel minder dan vroeger maken kinderen positieve natuurervaringen mee. En die vormen juist de kiem voor enthousiasme, liefde en inzet voor de natuur in het verdere leven:, aldus een woordvoerder. ,,Natuur nodigt uit om te bewegen, biedt inspiratie, prikkelt zintuigen, maakt nieuwsgierig, biedt spanning en ontspanning, leidt tot verwondering en schoonheidsbeleving, stimuleert de creativiteit, biedt vertrouwdheid en herhaling (de seizoenen), leidt tot samenspel en samenwerking en is belangrijk voor sociale, emotionele en motorische ontwikkeling van kinderen."
De natuur is niet altijd leuk. ,,Je kunt er verdwalen, dode of zieke dieren tegen komen, in de poep trappen. Over een boomstronk struikelen, gestoken worden door een wesp… enzovoorts. Buiten spelen in de natuur geeft kinderen de kans te leren omgaan met minder leuke ervaringen. Ze leren zo vertrouwen te krijgen in het zelf genezend vermogen van hun lichaam. Het helpt ze sterk te worden door eigen inzicht en ervaring."

De natuurvereniging meent dat natuurervaringen ervoor zorgen dat kinderen zich beter kunnen concentreren, creatiever, actiever en weerbaarder zijn, zich minder snel depressief voelen en minder dik worden. Kinderen die regelmatig in de natuur zijn hebben minder stress en daardoor een lager risico voor het opdoen van infecties. Bovendien bouwen ze meer weerstand op door contact met weer en wind en doordat ze wel eens vies worden.
Van de Nederlandse jongeren komt 70 procent niet of nauwelijks in de natuur, blijkt uit onderzoek. ,,Kinderen spelen nog maar half zoveel tijd buiten als twintig jaar geleden. Basisscholen besteden ongeveer drie kwartier per week aan natuuronderwijs. Hiervan vindt 90 procent in het klaslokaal plaats. Natuurvereniging Eiland IJsselmonde wil daar iets aan doen door kinderen mee naar buiten te nemen."

Het lespakket is ontwikkeld door Ark Natuurontwikkeling. De afgelopen twee jaar heeft de Natuurvereniging IJsselmonde samen met Ark Natuurontwikkeling vrijwilligers opgeleid om die lessen te kunnen geven. In de Koedood en Zuidpolder is allebei een kar met lesmateriaal beschikbaar waarmee de leerlingen opdrachtjes uit kunnen voeren.
Voor het komende jaar staat een groep van twintig vrijwilligers klaar om de leerlingen te ontvangen.
Scholen in Barendrecht en Rhoon kunnen zich al aanmelden bij: info@natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

Afbeelding

Advertenties uit de krant