Afbeelding

Aangekochte werken gemeente op kunstveiling

Algemeen

Sieka Romeijn-Hedmann

POORTUGAAL - Heel verrassend noemt Johan van Wolfswinkel, secretaris van het Gemeenschapfonds Albrandswaard, de collectie kunstwerken die ooit door de gemeente uit de Beeldende Kunst Regeling (BKR) van kunstenaars uit Rhoon en Poortugaal werd aangeschaft. Ruim dertig werken waren tijdens twee kijkdagen op de afgelopen zaterdagen in De Brinkhoeve te bezichtigen als aanloop naar de openbare veiling die zaterdag 26 november plaats vindt.

Juist vanwege de verscheidenheid aan werken van kunstenaars van eigen bodem is het interessant de veiling zaterdag te bezoeken, nodigt Van Wolfswinkel namens het Gemeenschapsfonds Albrandswaard uit. Bijzonder van deze kunstveiling is dat het kunstwerken betreft die al jaren als 'vergeten en onzichtbaar' in het gemeentelijk depot lagen opgeslagen, terwijl ze toch zeer de moeite waard en aansprekend zijn.

De openbare kunstveiling van de BKR-werk wordt zaterdag 26 november van 15 tot 18 uur in De Brinkhoeve gehouden. Veilingmeester is notaris Pieter Verboon van notariskantoor Bijdorp in Barendrecht die de veilinghamer belangeloos hanteert. De entreekosten van de veiling bedragen 5 euro en daarbij zijn consumpties ingegrepen. Het initiatief van de kunstveiling komt van bestuurslid Jaap Kooimans van het Gemeenschapsfonds. Nadat hij ontdekte dat er zich ruim dertig kunstwerken zonder doel in het depot bevonden, kwam hij op het idee deze kunstwerken te gelde te maken en de opbrengst van de veiling weer 'terug te geven' aan de Albrandswaardse gemeenschap.

In 1956 werd voor kunstenaars de BKR van kracht met als doel de maatschappelijke zelfstandigheid van de kunstenaar te garanderen. De BKR was landelijk beleid waarvan de uitvoering tot 1987 in handen was van gemeentebesturen. Johan van Wolfswinkel vindt het initiatief van Jaap Kooimans 'schitterend'. ,,Veertig jaar hebben werken van bekende schilders uit Rhoon en Poortugaal in opslag gestaan. Niemand wist wat voor kunst destijds was aangekocht. Ook kunstenaars zelf niet. Zo zag Bob Kemper onverwacht enkele van zijn vroegere werken in De Brinkhoeve. Onlangs exposeerde Bob Kemper succesvol in het kasteel met tekeningen van wilgen met menselijke figuren. Een werkwijze die Kemper vroeger ook al toepaste zo blijkt uit een werk van spoorrails en masten met daarin een menselijk hoofd. Van de Rhoonse kunstenaar Lydia Oerlemans (1944-2005) zijn twee kleurenertsen te koop Bosranden en Water en Lucht. Het werk van Lydia valt op door haar verfijnde techniek. Een vrouwenportret is onmiskenbaar van de hand van Arthur Remmig. Opvallend is de hoeveelheid werk die de gemeente van de destijds in Rhoon wonende Ed de Hooge heeft aangekocht. Zonder meer een grote verrassing zijn drie houtsneden van de bekende Herman Bieling (1887-1964) die een aanzienlijk deel van zijn leven in Rhoon heeft gewoond. Bieling was een propagandist van moderne kunst. Hij wilde het behoudende kunstklimaat in Rotterdam doorbreken en richtte de kunstenaarsbeweging De Branding op. Dit werd één van de belangrijkste avant-gardistische groeperingen rond de Eerste Wereldoorlog. Bieling is belangrijk geweest voor de cultuurgeschiedenis van Rotterdam. In Rotterdam is een plein naar hem vernoemd. Werken van Bieling hangen in diverse musea in Nederland. Geïnteresseerden die de kijkdagen niet konden bezoeken, krijgen voor aanvang van de kunstveiling nog kijkgelegenheid. De kunstveiling begint om 15 uur, maar De Brinkhoeve is om 14.30 uur open.

Foto: Koos Romeijn.

Advertenties uit de krant