Afbeelding

Gekkenhuis

Algemeen

In 1969 schreef Jules Deelder in zijn bundel Gloria Satoria het gedicht 'Beknopte topografie van de Rijnmond':

Rotterdam
Schiedam
Vlaardingen
Maassluis

hoekie om
trappie af

gekkenhuis


Vroeg dacht ik dat 'Hoekie' Hoek van Holland was en het gekkenhuis het Delta. Het leek allemaal zo simpel. Inmiddels weet ik het niet meer en vraag ik me af in wat voor tijd we leven.

Een gekkenhuis… dat was het in Maassluis afgelopen zaterdag. Niet te geloven wat er allemaal kwam kijken bij de intocht van Sinterklaas. 's Ochtends vroeg controle door de explosieven opruimingsdienst, de toegang tot het feest ging via detectiepoortjes, van twee kanten demonstraties.

Vorige week ook de verkiezing van Donald Trump. Zonder oprechte overtuiging of van realistische plannen, het draaide allemaal om leugens, beledigingen en haat. Zoveel miljoenen Amerikanen; hoe bestaat het dan dat er nu iemand is gekozen die zich gedraagt als een dreinende kleuter…. Sinds woensdag is het kennelijk acceptabel om vrouwen aan te randen, minderheden te discrimineren en invaliden uit te lachen. Hoe kan het zover komen?

Boosheid
Helaas zijn we ook in Albrandswaard niet immuun voor demagogie. Ook hier gaat het in de politiek niet voor alle partijen om het uitwisselen van standpunten en het zoeken naar gezamenlijke oplossingen.

En ook in Albrandswaard zijn er mensen die kiezen voor boosheid in plaats van overleg. Beledigingen vliegen in het rond van social media tot in de raadszaal. En dan is het niet altijd leuk om werkzaam te zijn op een plek waar de (moderne) klappen vallen. We krijgen soms de volle laag. Met verbazing hoor en lees ik wat er wordt gezegd en geschreven over mijzelf en over anderen. Ik kan daar met mijn verstand niet bij.

Keuzes
Misschien hoort het bij deze tijd, maar het kan ook anders! Wat mij betreft, is het daarom tijd voor een tegengeluid. Laten we kiezen voor standpunten onderbouwen met argumenten en feiten, en samen met andersdenkenden werken aan compromissen. Laten we kiezen voor positief kritisch en ondanks (menings)verschillen juist zoeken naar overeenkomsten.

Ik vind het een voorrecht om juist nu mee te mogen doen in het openbaar bestuur en het maatschappelijk debat. Maar wel met respect voor elkaar. Want anders wordt het een gekkenhuis….

Jacqueline de Leeuwe
wethouder

Advertenties uit de krant