Afbeelding

100 dagen, 100 procent afvalloos?

Algemeen

Deel 2

Vijftig huishoudens doen met aan het project 100-100-100 vanuit de BAR-gemeenten. Zij proberen deze periode zo weinig mogelijk afval te produceren.

Op de website kunnen de deelnemers vragen aan elkaar stellen en ze krijgen iedere week een opdracht. In de eerste week moesten ze bijhouden hoeveel verpakkingen ze open maken per dag. Het gemiddelde in Nederland is zeven verpakkingen per dag. De deelnemers kwamen in totaal op 5,8 verpakkingen. De tweede dag werden er foto's verzameld van het afval van één maaltijd. Ook werden er veel tips gedeeld. Zo valt op de website te lezen dat je eigenlijk met veel de helft minder kan. Bijvoorbeeld de helft minder wasmiddel, de helft minder shampoo etc. Of hergebruik de plastic zakjes waar we fruit en groente in verpakken in de supermarkt. De deelnemers wegen het restafval dat ze per week verzamelen.

Vorige maand spraken wij drie deelnemers voordat ze van start gingen.

Inmiddels zijn ze een maand bezig. We zochten we hen weer op. Hoe gaat het nu?


Familie van Amerongen komt uit Barendrecht en was al van het afval scheiden. Maar nu blijkt dat het nog veel beter kon. ,,We hebben nu tussen de 300 en 400 gram restafval per week", vertelt Annemarie. ,,Dat komt vooral omdat we het GFT-afval ook scheiden. Dat deed ik voorheen niet. Ons restafval is nog hoger dan dat van de anderen, maar daar wordt aan gewerkt."
Annemarie is er tijdens dit project veel meer mee bezig. ,,Als ik iets weggooi op bijvoorbeeld mijn werk, voel ik me bijna schuldig. Want daar wordt het niet gescheiden. Ik merk dat de kinderen ook goed meedoen. Ze vinden het eigenlijk al heel gewoon."

Aan de weekopdrachten heeft de familie nog niet meegedaan. ,,Dat komt er niet van. Ik bezoek de website wel iedere week. Ik heb ook al een aantal vragen via het forum gesteld en tips gekregen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat mijn groenteafval bij het tuinafval mocht. Dat is in de gemeente Barendrecht niet duidelijk aangegeven. Ze hebben het alleen over tuinafval."

Op het vorige verhaal in de krant heeft de familie veel positieve reacties gekregen. Ze gaan stug door en we zijn benieuwd of het ze volgende maand is gelukt om nog minder restafval te verzamelen.

 

De Ridderkerkse Sandra van Heijst heeft een gezin van zes personen. ,,Ik ben enorm verbaasd, maar het is ons toch gelukt om per week op slechts 780 gram restafval uit te komen. Ik was altijd al bezig met afval scheiden en opletten wat ik kocht, maar dat is nu nog meer geworden. Ik heb een paar criteria tijdens mijn boodschappenrondjes. Ik kijk of het product wat ik wil kopen ook los verkrijgbaar is en vervolgens of dit binnen mijn budget past. Zo zijn we overgestapt van deodorant in spuitflessen naar rollers. Want rollers kunnen bij het glasafval en spuitflessen zijn restafval."

Sandra heeft ook katoenen tasjes gemaakt om de losse producten in de supermarkt mee te kunnen nemen. Zo heeft ze geen plastic tasjes meer nodig. ,,Ik stapte hiermee uit mijn comfortzone en vond het wel erg 'geitenwollensokkenachtig' worden, maar ik wilde het toch proberen. Nu blijkt dat er niemand gek van op kijkt. Dat het juist gesprekjes oplevert en dat de kassières het niet vreemd vinden dat ik geen plastic tasjes gebruik."

,,Afval scheiden is niet moeilijk en als je eenmaal de slag te pakken hebt in de supermarkt, is het ook niet veel extra werk. Ik ben eerst gaan uitzoeken wat er anders kon en als je daar aan gewend bent, is het boodschappen doen weer net zoals voorheen. Iedere supermarkt is weer anders. Bij de ene koop je losse paprika's en bij de andere zitten ze per twee of drie verpakt. Ik kan niet direct de beste daarin aanwijzen."

 

Hannie van der Wel komt uit Rhoon en woont alleen. Ze is in de afgelopen maand, twee weken op vakantie geweest, dus doet ze eigenlijk pas twee weken mee met het project. ,,Ik merk wel dat ik nog beter oplet, maar verder veranderd er eigenlijk heel weinig. Ik scheidde al veel afval, en mijn restafval is altijd weinig. De cupjes van het Nespressoapparaat bewaar ik nu ook. Op de website van de fabrikant staan de inleverpunten. Dit vond ik eerst teveel werk. Wel had ik de week voordat ik op vakantie ging een zak restafval van vijf kilo. Dit kwam doordat ik de kattenbak heb verschoond. Ik heb twee katten en ook twee bakken. Ze worden niet heel veel gebruikt. In de ene bak liggen een soort van papieren korrels die bij het GFT-afval mogen, maar in de andere bak liggen steentjes. Mijn ene kat geeft daar de voorkeur aan. Hoe ik dat anders aan kan pakken, weet ik nog niet."

,,Ik heb vorige week een hondje opgehaald. Een Labradoedel. Hij heeft Yori. Ik verwacht niet dat Yori meer afval gaat veroorzaken."

Ook Hannie denkt na over hoe ze het beste losse producten kan kopen. ,,Ik denk dat ik binnenkort naar de boerderijwinkel ga, in plaats van naar de supermarkt, voor fruit en groenten. Het is nog lekkerder ook."

Kijk ook op de website van het project via: bar.100-100-100.nl voor tips en trucs.

Advertenties uit de krant