Afbeelding

Veiligheid en leefbaarheid

Algemeen

Vorige week was de landelijke Week van de Veiligheid. In onze gemeente is daar veel aandacht aan besteed en ongetwijfeld heeft u iets van al die activiteiten meegekregen.

De week begon met dode hoek lessen op de basisscholen. Een uitermate belangrijk onderwerp voor kinderen (en sommige volwassenen), want er gebeuren helaas nog steeds (dodelijke) ongelukken vanwege de dode hoek. Tijdens de lessen komt dan ook uitgebreid aan de orde hoe je jezelf zo zichtbaar mogelijk kan maken voor een vrachtwagenchauffeur.

Zichtbaar zijn is ook van groot belang als je op de fiets zit, zeker nu de donkere dagen er weer aankomen. Zorgen voor werkende verlichting is geen luxe; het kan van levensbelang zijn! Iedere automobilist maakt mee dat je pas laat - misschien wel te laat - een fietser ziet omdat de fietsverlichting het niet doet, de fietser donker gekleed is en/of het zicht door regen slecht is. Voor een deel kan je daar als fietser zelf iets aan doen.
Daarnaast waren er gedurende de week ook flyeracties om ons attent te maken op het nut (en eigenlijk ook de noodzaak) van een dubbel fietsslot. Zo'n 2e slot kan zorgen dat een dief die fiets maar liever laat staan.
De week werd afgesloten met wervingsacties voor Burgernet. Deze landelijke dienst waarschuwt u via berichten in geval van calamiteiten en kan ook uw hulp vragen bij het opsporen van vermiste personen of daders. Qua aantal deelnemers lopen we als gemeente nog iets achter op de buurgemeenten; vandaar de actie van afgelopen vrijdag bij de Julianaschool in Rhoon. Aanmelden kan nog steeds. U kunt daarvoor terecht op www.burgernet.nl/aanmelden.

Gelukkig is onze gemeente een relatief veilige gemeente. Dat blijkt uit de misdaadcijfers die de afgelopen 3 jaar sterk zijn gedaald en zelfs op het laagste niveau staan sinds 2005. Wel moeten we realistisch blijven. Misdaad is namelijk van veel factoren afhankelijk en helaas onuitroeibaar. Veel meer daling zullen we vrees ik helaas dus niet voor elkaar kunnen krijgen. Wat we wel met z'n allen kunnen doen is alert blijven, onder andere door de inzet van onze bijna 50.000 oren en ogen. Meld verdachte personen of verdachte situaties via 112. Op die manier heeft de politie het afgelopen half jaar weer veel verdachten kunnen aanhouden. U kunt zich ook aanmelden bij een van de buurtpreventieteams. Deze vrijwillige mede-inwoners zijn extra alert en waakzaam in uw buurt. Een andere mogelijkheid is lid worden van een van de lokale whatsapp-groepen.

Dat we in een leefbare en relatief veilige gemeente leven bleek ook het door het AD gehouden Buurtonderzoek. Zo hebben we in Albrandswaard goed contact met onze buren, kennen we onze wijkagent en vinden we het prettig wonen. Laten we dat met elkaar zo houden!

Hans Wagner
burgemeester

Advertenties uit de krant