Afbeelding

Non-profit taalschool in Poortugaal

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Mirjam Borgdorff is een eigen taalschool gestart. Dit omdat de lessen in De Boekenstal stopten en er geen andere aanbieder was in Poortugaal. De lessen zijn gratis en worden gegeven onder de vlag van De Thuishoeve.

Borgdorff meent dat het niet nodig zou moeten zijn dat statushouders dure leningen hoeven af te sluiten om de taal te leren. Zij zocht daarom contact met Anja van der Pluijm van de Schakelklas, die afgelopen jaar ter ziele ging, en kon al snel de taalschool opzetten. Ook benaderde zij Stichting Welzijn Albrandswaard, die meer dan bereid is te helpen waar mogelijk. De leden van Seniorenweb stellen hun computers beschikbaar en er mag kosteloos gebruik worden gemaakt van de ruimte in De Boekenstal. ,,De taalschool wordt gedragen door de gemeenschap en je merkt dat mensen willen helpen. Je maakt op deze manier ook veel meer contact met elkaar", aldus Borgdorff. ,,De mensen, die de lessen vorig jaar volgden gaven ook aan dat ze het liefst les kregen in Poortugaal. Dit ook omdat het praktisch is met het wegbrengen en ophalen van de schoolgaande kinderen."
Borgdorff, zelf basisschooldocent, verzorgt drie ochtenden in de week taallessen in De Boekenstal aan de Dorpsstraat 34 in Poortugaal. Zij wordt daarbij bijgestaan door een van de andere drie docenten die zij hiervoor heeft benaderd. ,,Ik heb nu tien mensen in mijn klas." De groep wordt elke keer opgesplitst in tweeën. Eén groep doet online oefeningen, de andere focust zich op de Nederlandse grammatica. Woordenschatoefeningen, luisteren, spreken, schrijven, spelling en kennis van de Nederlandse maatschappij zijn zaken die aan bod komen. Het lesmateriaal, wat gebruikt wordt naast de methode, verzamelt Borgdorff zelf.

Daarnaast is de initiatiefneemster een NTT-opleiding gestart zodat haar school volgend jaar een keurmerk kan dragen. Mochten er dan kosten komen, dan zal zij alleen die kosten in rekening brengen. ,,Ik wil er geen winst uit halen; ik vind het mooi als de mensen er geen dure leningen voor af hoeven te sluiten bij DUO."

Taalscholen raakten het afgelopen jaar in opspraak omdat lessen veel geld kosten. Het inburgeringsexamen kost 350 euro, maar de prijs van de lessen in aanloop daar naartoe variëren. ,,Ik sprak iemand, die zei: 'Als smokkelaars ons zien lopen, zien ze geld, maar in Nederland zien sommige taalscholen 10.000 euro op ons voorhoofd staan'. De statushouders, die ik lesgeef, zijn enorm gemotiveerd. Ik hoop stiekem dat andere gemeenten zien dat het ook anders kan."

Advertenties uit de krant