Afbeelding

Wilgen met figuren en beelden met humor

Algemeen

Sieka Romeijn-Hedmann

RHOON - Ex-burgemeester Harald Bergmann opende zondag op de Klokkezolder van het Kasteel van Rhoon een expositie van zijn voormalige 'achterbuurvrouw' kunstenares Gerda van der Heijden uit Poortugaal. ,,Bij onze komst destijds in Poortugaal kwamen wij je mooie werk gelijk al tegen in je voortuin." Ook met het werk van de andere exposant, de Poortugaalse Bob Kemper, maakte Bergman direct bij zijn aantreden als burgemeester van Albrandswaard kennis. ,,Het eerste cadeau dat ik kreeg was een boek met alle werken van Bob." Bergmann benadrukte dat de expositie hem erg aansprak. ,,Het werk van beide kunstenaars is heel verschillend, maar juist de combinatie maakt het tot een bijzondere tentoonstelling."
Harald Bergmann was niet alleen naar het kasteel gekomen. Ook echtgenote Marjolein en de kinderen Julia en Valentijn waren van de partij. De uitnodiging om de expositie te openen was voor het burgemeesterspaar een aangename verrassing, zo bleek uit de speech van Harald Bergmann. ,,Van Gerda ontvingen we een briefje met 'hoe gaat het jullie'. Wat leuk dacht ik bij het lezen. Gerda berichtte verder dat ze binnenkort met Bob exposeerde in het kasteel van Rhoon. Komen jullie? En nemen jullie dan ook Julia en Valentijn mee? We zouden het nog leuker vinden als jullie deze expositie zouden willen openen!' Ik vond het direct erg leuk en ook Marjolein zei gelijk ja. En nu staan we hier om de expositie te openen."

Bergmann complimenteerde Gerda van der Heijden met haar beelden met strakke en mooie vormen. Bob Kemper gaf hij een pluim voor zijn hele oeuvre. ,,Bob heeft Albrandswaard met zijn kunst op de kaart gezet en daarmee Albrandswaard gepromoot." Aan het einde van zijn openingswoord gaf Bergmann zijn gehoor mee vooral te gaan genieten van deze tentoonstelling.

Ritueel
Aansluitend nodigde Maarten van Lenteren van de tentoonstellingscommissie Valentijn Bergmann uit om de klok van de Klokkenzolder te luiden. Een ritueel dat bij elke opening van een tentoonstelling wordt herhaald, want pas na het klokgelui is een expositie officieel open. De Klokkenzolder was inmiddels volgestroomd met veel belangstellenden. Die overweldigende belangstelling was een grote verrassing voor zowel exposanten als de familie Bergmann. ,,Wat enig, ik zie steeds meer bekenden", was de blijde reactie van Marjolein.

Gerda toont bronzen en beelden en schalen van keramiek. Veel van haar werken flirten op humoristische wijze met de samenleving. Bob verrast met fijn gedetailleerde pentekeningen van knotwilgen waarin hij bij nadere beschouwing soms menselijk en dierlijke figuren verbergt. Als student aan de Academie legde Bob zich vooral toe op de schilderkunst. ,,Het tekenen werd in die tijd niet serieus genomen. Ik hechtte er daarom niet veel waarde aan." De rollen zijn nu omgekeerd. De kwast heeft hij verruild voor de tekenpen. De tekeningen zijn uit haarfijne streepjes opgebouwd. Een intensief karwei waar ongelooflijk veel uren in zitten. ,,Als ik aan het werk ben kom ik in een soort van flow. Voor mij een soort van meditatie."
De expositie in het Kasteel van Rhoon is tot en met 30 oktober op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur te bezichtigen.

Afbeelding

Advertenties uit de krant