Afbeelding

Bijzonder transport 

Algemeen

REGIO - Dinsdag 20 september heeft BigLift Shipping's Happy Sky de laadoperatie van twee STS container kranen in de Eemhaven in Rotterdam succesvol afgerond. De kranen hebben tot vorig jaar dienst gedaan op de toenmalige Home terminal van containeroverslagbedrijf ECT en zijn verkocht aan de Davila Group in Spanje. De kranen zijn bijna 60 meter hoog, 27 meter breed en ruim 15 meter lang. Tijdens het transport steken ze in totaal 62 meter uit, 39 meter aan bakboord en 23 meter aan stuurboord. Per stuk wegen de kranen ruim 800 ton.

Omdat het zwaartepunt van de kranen hoog ligt, waren voor de operatie scheepskranen met een hoge hijshoogte vereist. Om de krachten over het dek te verspreiden en de lading goed te kunnen positioneren zijn op het dek loadspreaders aangebracht. De kraan is op speciaal aangelegde rails aan dek gezet en is over deze rails naar achteren geplaatst. De tweede kraan is bij het laden direct in de juiste positie aan dek geplaatst. Beide kranen werden de afgelopen dagen zorgvuldig zeevast gezet met een constructie van stalen buizen.
Hoewel de afvaart op donderdag 22 september enkele keren werd uitgesteld vertrok het transport om 15.30 uur van zijn ligplaats aan de Prins Willem Alexanderhaven en passeerde rond 17 Rozenburg waar de foto werd genomen.

Advertenties uit de krant