Afbeelding

Agrariërs niet blij met plannen provincie

Algemeen

RHOON - Provinciale Staten (PS) hebben Gedeputeerde Staten (GS) vorige week opdracht gegeven om het vervolg van de natuur- en recreatieontwikkeling in het Buijtenland van Rhoon vorm te geven langs de lijnen van het advies dat de kwartiermakers in mei aanboden. PS stellen echter drie voorwaarden voor het vervolgtraject.

PS gaven als voorwaarden mee dat elke ondernemer die een fysieke bijdrage wil leveren aan het realiseren van de doelen zich vanaf het begin moet kunnen aansluiten bij de gebiedscoöperatie, dat de bestemming van het gebied niet veranderd wordt naar alleen de bestemming 'agrarisch' en dat de natuur- en recreatiedoelen voldoende uitgewerkt en geborgd moeten worden in maatregelen. Naast deze voorwaarden willen PS het tempo er in houden.

GS volgen vanzelfsprekend dit democratisch genomen besluit. ,,PS hebben duidelijk uitgesproken dat zij meer zekerheid willen inbouwen over de realisatie van de gevraagde akkernatuur- en recreatieopgave.''

Verder gaan de GS de agrariërs in het Buijtenland van Rhoon, verenigd in de Vereniging Agrarische Belangen IJsselmonde (VABIJ), binnenkort vragen of zij met de wijzigingen die PS opleggen door willen gaan in dit traject.

Voorlopig is het bestuur van de VABIJ in ieder geval niet blij met deze ontwikkelingen. ,,Al voordat het onderzoeksrapport over de toekomstige bestemming van het Buytenland van Rhoon is uitgekomen, is door PS besloten dat de realisatie van natuurdoelen niet onder de bestemming agrarisch mag. Ondernemers en bewoners uit het gebied willen de natuurdoelen vanuit de bestemming agrarisch halen. Deze methode van natuurbeheer is nieuw en volledig in lijn met nieuw beleid ruimtelijke ordening. Hierdoor ligt het beheer bij de ondernemers en niet meer bij de natuur beherende organisaties (TBO's). Dit houdt in dat deze TBO's niet meer alleenheersers zijn in het beheer van natuur. In de Tafel van Borging, waar deze TBO's goed zijn vertegenwoordigd, is kritiek geuit op de agrarische bestemming. Door het besluit van PS om het door ondernemers gedragen plan alleen onder de bestemming natuur te laten realiseren zijn er weer veel vragen opgeroepen. De ondernemers staan achter hun plan, maar als nieuwe TBB's (terrein beherende boeren) vragen we PS nadrukkelijk uit te leggen hoe ons plan kan werken onder de bestemming natuur.''

Verder vinden de ondernemers het onbegrijpelijk dat er door GS en PS  geen gehoor wordt gegeven aan een zeer breed gedragen plan dat door de ondernemers is opgetuigd en dat ook ruim 50 miljoen euro goedkoper is. Terwijl het volgens de VABIJ ook nog eens veel beter borgt dat de doelen (natuur, recreatie en cultuurhistorie) gerealiseerd worden dan dat klassieke TBO's binnen een natuurbestemming dat tot nu toe hebben laten zien.

Advertenties uit de krant