Afbeelding

Column Marco Goedknegt

Algemeen

Zon, zon en nog meer zonne-energie
 

Afgelopen zomer is er één geweest van tegenstellingen. In het voorjaar werden er net geen regenrecords gebroken en de afgelopen weken van september waren erg warm. Toch hield het oude warmterecord uit 1929 met 34,2 °C in Maastricht stand. Terwijl mensen zich te goed doen aan de warme zonnestralen levert diezelfde zon ook op steeds meer plaatsen onze energie, maar dat is niet echt nieuws.
De ontwikkeling van zonnepanelen en zonne-energie gaat ondertussen wel gewoon door en daaruit komt wel regelmatig iets nieuws. Was het enkele jaren geleden nog onmogelijk om genoeg opbrengst te krijgen als een paneel niet op het zuiden gericht stond, tegenwoordig is ook een oost-west ligging van panelen voldoende om de zon te benutten. Ook hoeft de zon niet meer aan een onbewolkte lucht te stralen om toch voldoende energie op te kunnen wekken.
De zon is en blijft voorlopig één van de energiebronnen voor de toekomst. Sinds de zomer liggen er zonnepanelen op de gemeentewerf van Albrandswaard en op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan panelen op de schoolgebouwen in Portland.
Om onze jeugd meer te betrekken bij de energietransitie en de mogelijkheden van zonne-energie heeft de leverancier van deze panelen een schoolpakket samengesteld. Dit pakket bestaat uit een zonnepaneel en een energiemeter waarop de opbrengst gevolgd kan worden. Binnenkort zullen we de scholen uitnodigen om deel te nemen aan een wedstrijd om te beslissen op welke school dit paneel geplaatst kan worden.
Maar er gebeurt nog meer met zon in Albrandswaard. Langs de oprit van de A15 is Groen Leven een initiatief gestart om een zonneweide aan te leggen. De gedachte is om vanuit deze locatie het bedrijventerrein aan de Rhoonse- en Carnissebaan van elektriciteit te gaan voorzien. Ook wordt inwoners vanuit de directe omgeving de mogelijkheid geboden om, wanneer plaatsing van panelen op of rond de eigen woning toch niet haalbaar lijkt, te participeren in deze zonnepanelen via een zogenaamde postcoderoosregeling. Ook op andere locaties binnen Albrandswaard wordt met eigenaren van gebouwen of grond gekeken naar de mogelijkheden. Zo ben ik in gesprek met de exploitant van de leidingenstraat om in samenwerking met leveranciers te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om panelen op delen van deze gronden te plaatsen.
Albrandswaard neemt graag zijn verantwoordelijkheid als het gaat om onze plaats in de energietransitie en het opwekken van duurzame energie. Maar dat doen we dan wel graag op een schaal en manier die bij past bij onze omvang en het dorpse karakter; kleinschalig en zo onzichtbaar als maar mogelijk is.

Marco Goedknegt
wethouder

Advertenties uit de krant