Afbeelding

'Denk nou eens anders na over woningen'

Algemeen

POORTUGAAL - De Armoede Werkgroep voor Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) houdt op donderdag 6 oktober opnieuw een Armoedeconferentie. Deze conferentie wordt op donderdag 6 oktober in het Poortugaal gehouden met als thema Sociaal Wonen.
De werkgroep wil op deze dag met zoveel mogelijk partijen praten over de mogelijkheden om voor iedere inwoner een passende woonruimte te vinden die aansluit bij de financiële situatie en de samenstelling van het huishouding.
Niko Bom is als Albrandswaarder betrokken bij de Armoedewerkgroep. Hij is ervan overtuigd dit soort conferenties nut heeft. ,,Na de conferentie van vorig jaar hebben we een convenant geformuleerd met daarin SMART vastgelegde afspraken. Zo SMART dat de gemeente Albrandswaard het convenant niet wenste te ondertekenen. Maar uiteindelijk hebben ze er wel veel zaken uit overgenomen voor nieuw beleid, zoals een kinderverordening. Op die manier bereik je dan toch zaken.''

Tijdens de komende conferentie is het thema Sociaal Wonen. Wat verwacht Bom daarvan? ,,Dat er eens anders nagedacht gaat worden over woningbouw. Er zijn zoveel mensen die tegenwoordig een kleine en betaalbare woning willen hebben. Mensen die vaak niet in een duurdere huur- of koopwoning terecht kunnen vanwege een te laag inkomen. Bijvoorbeeld mensen die scheiden, mensen die hun baan kwijtraken, ZZP-ers zonder vaste inkomsten en natuurlijk de statushouders. Er worden in dit land bijna alleen maar rijtjeshuizen met tuin en dure appartementen gebouwd. Dat moet veranderen. Geef oude gebouwen een andere functie, maak van twee woningen drie woningen en bouw nou eens andere en goedkopere nieuwe woningen. Durf 'out of the box' te denken. Dat moeten gemeenten en corporaties gaan doen. De woningvraag is veranderd maar het aanbod helaas nog niet en daar willen we verandering in aanbrengen.''

Sprekers op de conferentie zijn directeur Alfred Bosch van woningstichting Woonvisie, professor Marja Elsinga (hoogleraar woonbeleid en woningmarkt) en sociaal wetenschappelijk onderzoeker Catelijne Akkermans. Ook staan er workshops op het programma. De algemene doelstelling van de conferentie is om kennis te delen, aandachtspunten te benoemen en waar mogelijk samen naar oplossingen te zoeken.
Het programma duurt van 13.30 tot 17.30 uur in Het Plein van Antes/Delta in Poortugaal.

Advertenties uit de krant