Afbeelding

Pokémon Go, maar let wel op

Algemeen

Pokémon Go is de nieuwe rage voor de mobiele telefoon. Het spel zet op bepaalde locaties Pokémon (virtuele wezentjes) neer, met als doel: zoveel mogelijk Pokémons vangen en trainen, zodat je ze kunt gebruiken om tegen elkaar te vechten. Leuk en spannend. Maar het kan ook levensgevaarlijk zijn.

In Albrandswaard signaleren de wijkagenten dat (vooral) jongeren massaal de straat opgaan om op Pokémon te jagen. Bij het aanwijzen van locaties houdt het spel alleen niet altijd rekening met de veiligheid. De wezentjes verschijnen ook op openbare plekken als rotondes, parken, de jachthaven en het strandje. Op deze plekken kan het jagen op Pokémon onveilige en onwenselijke situaties tot gevolg hebben.

Als mensen blind op hun telefoonscherm kijken om Pokémon Go te spelen, zonder om zich heen te kijken, is de kans op verkeersongelukken zeer groot. Veilig Verkeer Nederland is bang dat het een kwestie van tijd is voor er doden of gewonden gaan vallen doordat mensen op de fiets of in de auto op zoek zijn naar de virtuele wezentjes. Elk jaar komen naar schatting tien tot honderd mensen om het leven in het verkeer doordat zij of anderen met hun mobiele telefoon bezig zijn. Hierdoor ligt de focus niet voor honderd procent op het verkeer.

Maar niet alleen in het verkeer brengt het vangen van de Pokémon risico's met zich mee. Er zijn helaas ook al voorbeelden van straatroven en mensen die op een stille plek in elkaar worden geslagen om hun smartphone.

De verantwoordelijkheid voor het spelen van het spel ligt natuurlijk bij de ouders en gebruikers zelf. Maar gemeente en politie vragen deelnemers op te letten in het verkeer en op openbare plaatsen, zodat zij geen slachtoffer worden van een aanrijding of misdrijf: 'Pokémon Go is gewoon leuk, maar blijf wel aandacht houden voor je omgeving!'
 

Advertenties uit de krant